“The Affair” najgledanija ljetnja tv serija

The AffairDvojno viđenje

Priča o ljubavnoj vezi pisca i mlade konobarice, čije postojanje nije jednostavno!

Tv serija “The Affair” potresa gledaoce cijele planete.
Originalna, jedinstvena, neviđena, izuzetne intrige o bračnoj prevari, serija “The Affair” bi mogla djelovati klasično ali način stvaranja i obrade je jako savremen, skoro futuristički.
Autori Sarah Treem i Hagai Levi, također tvorci ostvarenja “In Treatement”, zamislili su recit u dva glasa. Svaka epizoda je sastavljena iz dva dijela: prvi priča događaje sa muškog gledišta, odnosno shvatanja junaka Noaha Sollowaya, drugi ističe žensko razumijevanje zajedničkih sentimentalnih spona, Alison Lockhart.
Noah kojeg tumači nadareni Dominic West, je njujorkški profesor i književnik čija je bračna zajednica sretna, sa suprugom Helen i njihovo četvero djece. Svakog ljeta porodica ljetuje u Montauku, kod Heleninih roditelja, nedaleko od Long Islanda. Punac glavnog lika je također pisac dokazane uspješnosti, pa materijalno pomaže kćer, čijeg supruga jednostavno mrzi!

Pronaći smisao postojanja

Tek što je stigao kod ženine porodice, Noah upoznaje Alison, u interpretaciji Ruth Wilson. Mlada, dopadljiva konobarica, također udana, koja ne može zaboraviti utapanje šetogodišnjeg sina, dva ljeta ranije.
Oboje se zaljubljuju na prvi pogled ali su nesretni, svtko na svoj način. Noah nastoji potvrditi književnu nadarenost i napokon postojati samostalno, a Alison zaboraviti strašni čin utapanja djeteta. Njihova sentimentalna veza je ujedno i pokušaj pronalaženja životnog smisla.

The Affair” se slijedi na nekoliko razina: nevjerstvu se dodaje kriminalna anketa.
Gledaoci, napokon, razumijevaju da se par, zapravo, nalazi u policijskom uredu gdje odgovara na pitanja istražitelja, svaki na svoj način. Najprije zajednički susret i napokon spone s umrlim čovjekom nepoznatog identiteta.

Od tog trenutka dvostruka naracija dobija oblik, pokazujući da je sve pitanje subjektivnosti, načina razumijevanja! Noah se prisjeća kako je Alison bila odjevena, ali mlada žena opisuje drugačiju odjeću. Noah podvlaći kako ga je najprije ona pokušala zavesti, sa mnogo vještine, dok konobarica tvrdi da je on učinio prvi korak.
Serija “The Affair” je dobila dva Golden Globes-a, kao najbolja dramska serija, a Ruth Wilson je proglašena najuspješnijom glumicom.
Druga sezona pocine 4. novembra, i gledaoci je nestrpljivo i radoznalo iščekuju. Na scenu izlazi drugi par čije će svjedočenje, pa jako različiti pogledi na događaje, obogatiti sadržaj koji autori obećavaju zanimljivijim, zagonetnijim ali i zatamnjenim.

Džana Mujadžić