‘Teret’ proglašen najboljim filmom 16. Zagreb Film Festivala

Na 16. Zagreb Film Festivalu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film osvojio je film ‘Teret‘, režisera Ognjena Glavonića. Nagradu u ime režisera preuzeo je lavni glumac Leon Lučev.

foto: zff

Film ‘Teret’ prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predjele, okružen posljedicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret …

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je tajlandsko-francusko-kineski film ‘Manta Ray’ režisera Phuttiphonga Aroonphenga.

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film ‘Bila soba’, režisera Mladena Stanića.

Najbolji kratkometražni film iz međunarodnog programa je iransko-talijanski film ‘Pogled’, režisera Farnoosha Samadija, a posebno priznanje u tom programu pripalo je poljskom filmu ‘Tremor’, režisera Dawida Bodzaka

Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama osvojio je film ‘Ne ostavi traga’, režiserke Debre Granik.

Nagrada za najbolji pitch 16. ZFF-a pripala je makedonskom projektu ‘How I Learned to Play Chess’ autora Borjana Stojkova i Dushana Efremova, dok su posebna priznanja dobili ‘Vozi me na more’ (Tamara Todorović i Andrija Dujović) te ‘Krhko’ (Tomislav Šoban i Adrijana Dimić).