Filmski festivaliVijesti

Tanović na festivalu u Južnoj Koreji

busan-interantional-film-festival299 filmskih ostvarenja iz 69. zemalja u Busanu

Na aktualnom 21. izdanju Busan Film Festivala, drugog južnokorejskog grada, skoro 300 vrhunskih djela ocjenjuje sedam različitih žirija.
Stotinu filmova su svjetske premijere a 28 međunarodne. Azijsko slavlje sedme umjetnosti raspoređeno je u 34 gradske dvorane uz prisustvo brojnih europski ali i američkih reditelja i glumaca. Susreću se sa publikom na otvorenim raspravama, upriličuju brojne master class i oživljavaju festivalski Forum BIFF.

Više od 150.000 gledatelja se upoznaje s ostvarenjima Kena Loacha, Andrzeja Wajde, Pedroa Almodovara, Alejandra Jodorowskog, Rade Judu, Françoisa Ozona, Cristi Puiua, Stéphana Brizé, Xaviera Dolana i među ostalim, Danisa Tanovića koji predstavlja svoje više nagrađeno djelo “Smrt u Sarajevu“. Zapaženo je i prisustvo austrijskog cineaste i profesora Virgila Widricha, čiji su korijeni u Hrvatskoj. Reditelj projicira kvalitetno i hvaljeno ostvarenje “Noc od 100 sati”.

Neće izostati nagrade najuspješnijim dugometražnim i krakometražnim filovima, dokumentarcima i video uradcima. Dodijeliti će se priznanja najuspješnijim glumcima, nagrada filmske kritike Fipresci pa priznanje Netpac.

Džana Mujadžić