Filmski festivaliVijesti

Svjetska premijera filma ‘Južni vjetar 2 – Ubrzanje’ na Pulskom filmskom festivalu

Uoči večerašnje projekcije filma Južni vjetar 2 – Ubrzanje, redatelja Miloša Avramovića u Areni,  održana je press konferencija u kinu Valli kojoj su prisustvovali sam redatelj, producentica Tatjana Žeželj Gojković, scenarist Petar Mihajlović, glavni glumac Miloš Biković i glumac Miodrag Radonjić. Riječ je o nastavku filma Južni vjetar iz 2018. godine, koji na Pulskom filmskom festivalu ima svoju svjetsku premijeru.

Redatelj Miloš Avramović na press konferenciji pojasnio je kako je zbog velikog interesa publike nastavak filma bio logičan slijed. Vjeruje kako je publika upravo zbog detalja kojima je posvećena pažnja kako u karakterizaciji likova tako i u samoj produkciji prepoznala ono nešto što čini razliku između dobrog filma i „konfekcije”. Sam je projekt Južnog vjetra i krenuo s namjerom snimanja trilogije, i igranog filma i serijala, koja glumcima, kako su i sami rekli, omogućuje da svoj lik dobro upoznaju, a samim tim i prenesu na najbolji mogući način. Scenarist Petar Mihajlović naglasio je da upravo razrađene i detaljne biografije likova uvjetuju radnju, a ne žanr kao takav.

Film u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, s Milošem Bikovićem, regionalnom filmskom zvijezdom u glavnoj ulozi, ali i Zacharyjem Baharovim, Jovanom Stojiljković, Lukom Grbićem, Miodragom Radonjićem, Predragom Mikijem Manojlovićem i  Anastasiom Everall, prikazuje se u Areni u 21:30. 

Radnja filma prati narkobossa Petra Maraša, koji koristi sve prednosti novostečenog statusa nedodirljivog vođe srpskog podzemlja pod zaštitom države. Tražeći povoljnu priliku s vjernim Baćom, odlazi u istočnu Srbiju gdje doznaje vijesti zbog kojih je prisiljen promijeniti planove i vratiti se na ulicu.

Projekcija filma rasprodana je pet dana prije samog prikazivanja i očekuje nas u sklopu „adrenalinske večeri” na trećem danu Pulskog filmskog festivala.