Filmski festivaliVijesti

Svečano otvoren 68. Pulski filmski festival

Sinoć je u rasprodanoj Pulskoj Areni, filmom Murina, redateljice Antonete Alamat Kusijanović, svečano otvoren 68. Pulski filmski festival. Ekipa filma Murina poklonila se publici koja je u dahu pogledala umjetničko ostvarenje, koje iako je tek krenulo na svjetsku festivalsku turneju, već postaje međunarodno valoriziran. Filmu Murina bilo je to ujedno i prvo prikazivanje nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je dobio nagradu Camera d’Or kao najbolji debitantski film, što je ujedno i jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u povijesti.

Ceremoniju otvorenja vodio je iskusni glumac i voditelj, Tarik Filipović, a program su obogatili i sjajni mladi duo Mia Negovetić i Edi Abazi koji su izveli svoju autorsku pjesmu Ljubav nema kraj uz klavirsku pratnju Matka Basare. Kao posljednju točku, uoči premijere filma Murina, plesači baletnog ansambla HNK Ivana Plemenitog Zajca izveli su ulomak iz baleta Posvećenje proljeća, u koreografiji Maše Kolar. 

Čast otvoriti ovogodišnje izdanje festivala pripala je g. Zdravku Zimi, izaslaniku predsjednika Republike Hrvatske, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održava i ovogodišnje izdanje Festivala. Zima je tom prilikom rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće – kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih djelatnika.

Publici se tijekom svečanosti otvorenja obratio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice kulture i medija, Krešimir Partl te kao svojevrsni domaćin, gradonačelnik Pule, g. Filip Zoričić. Večeras će posjetitelji u sklopu Hrvatskog programa u 21.30.  u Areni moći pogledati svjetsku premijeru filma Branka Schmidta – A bili smo vam dobri, s Reneom Bitorajcem u glavnoj ulozi, a na drugoj projekciji u Areni, u sklopu Međunarodnog programa rumunjsku političku satiru Kampanja. Međunarodni program u 18.30 u INK prikazuje film Moje jezero, dok se od 21.30 u Kaštelu prikazuje nagrađeni austrijski film Hochwald. Također, na programu Posebne projekcije, u 17 sati u kinu Valli prikazuje se film Povjerenje, dok je u isti sat u INK hrvatski dokumentarni hibrid Nulti krajolik, a u programu Filmskih klasika u 19 sati u kinu Valli bit će projekcija filma Grad boli.