Home / Vijesti / Filmski festivali / Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 24. Sarajevo Film Festival.

Ovogodišnje izdanje festivala otvoreno je projekcijom filma “Hladni rat” Oscarovca Pawela Pawlikowskog, koji je u sklopu Open Air programa simultano prikazan i u Ljetnom kinu Raiffaisen koje je smješteno na popularnom Metalcu.

Film “Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom pedesetih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, “Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

Prvoj projekciji 24. SFF-a prethodio je gala prijem na kojem su se okupile brojne poznate osobe iz BiH, regije i svijeta.

Nakon tradicionalne šetnje crvenim tepihom, uslijedila je svečana ceremonija koju je vodio bh. glumac Alban Ukaj i dodjela nagrada Počasno Srce Sarajeva koja je u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi uručena turskom reditelju Nuriju Bilge Ceylanu i osnivaču Fondacije Hastor i ASA Prevent grupacije Nijazu Hastoru.

Tokom osam dana festivala bit će prikazano rekordnih 266 filmova.