mix

Stvari koje sigurno niste znali o Mileni Dravić

Godinu dana nakon što nas je napustila, prisjećamo se malo poznatih zanimljivosti o ženi koja je očaravajućim ulogama obiljeležila kulturu SFRJ i XX vijek.

1. Dragan Nikolić Gaga je bio njena najveća, ali ne i jedina velika ljubav jer je Milena bila već dva puta u braku. Naime, u dvadesetoj godini se udala za režisera Mladomira Purišu Đorđevića, a kasnije za njegovog kolegu Vojislava Kokana Rakonjca, s kojim je bila u braku do njegove prerane smrti 1969. godine.

2. Srce veliko koliko i njen dar – Milena i njen pokojni suprug Dragan Nikolić bavili su se humanitarnim radom iako nikada nisu željeli da javno govore o dobrim djelima koja su činili. Tako su glumci svojevremeno odustali od kupovine automobila i novcem koji su namjenili za to pomogli dječaku za kog su čuli putem televizije. Naime, kad su vidjeli prilog o mališanu kom je hitno potrebna operacija očiju, shvatili su da im automobil nije potreban i da je pametnije da novac ulože u nešto korisno.

3. Poseban poklon za posebnog prijatelja – Svi Beograđani dobro znaju da je Dragan Nikolić posjedovao čamac i da je uživao da prirodu otkriva na vodi. Nakon što nas je legendarni glumac napustio, Milena je odlučila da pomenuti čamas pokloni njihovom zajedničkom prijatelju Radetu Šerbedžiji. On je i tokom Draganovog bolovanja i povodom mnogih stvari uvek priskakao u pomoć i činio sve ono što je u njegovoj moći. To naše drugarstvo i prijateljstvo je zaista ogromno i normalno je bilo da kada se sve ovo desilo, čamac bude Radetov”, izjavila je glumica tim povodom.

4. Rođena umjetnica – Kako je svojevremeno ispričala, Milena Dravić bavi se umjetnošću od četvrte godine — najprije se bavila španskim igrama, a kasnije klasičnim baletom. Priču o ovom velikom hitu sigurno niste znali: Pokojni glumac je posvetio pjesmu Mileni Dravić i rasplakao cijelu Jugoslaviju. Upravo je u baletskoj školi otkrivena, kada su filmadžije posjetile njenu školu ne bi li našli mladu glumicu za ostvarenje Vrata ostaju otvorena. Imala je svega 15 godina.

5. Misterije organizma – Ne samo što je zahvaljujući svojoj ulozi u filmu Misterija organizma otputovala na Kanski festival, gde je upoznala John Lennona, Joko Ono i Jack Nicholsona, nego je ovaj film pokazao da uvijek staložena i odmjerena Milena zna i te kako da bude vatrena van svojih uloga.

Naime, kada ju je na konferenciji za novinare u Francuskoj jedna novinarka, zbunjena time što takav film dolazi iz Jugoslavije, maliciozno pitala znaju li Jugoslovenke uopšte da postoje kontracepcijska sredstva, Milena je reagovala veoma burno – bacila joj je u lice tablete za migrenu i dobila aplauz svih prisutnih.