mix

Štrumpfovi proslavljaju 60. rođendan u Pozorištu mladih Sarajevo

Izložba “Štrumpfovi” kojom se slavi 60. rođendan kreacije što ju je osmislio belgijski strip crtač Pierre Culliford, poznatiji kao Peyo, bit će otvorena 26. marta u Pozorištu mladih Sarajevo.

Pozorišta mladih na čelu sa direktoricom Lejlom Panjetom je ponosno što će biti domaćin popularnim i sada već klasičnim likovima iz kultne kreativne franšize “Štrumpfovi”.

Izložbu će otvoriti učesnici nastave Superar BiH sa svojim horskim izvedbama repertoara koji je internacionalan, te dobro poznatom melodijom iz crtanog filma “Štrumpfovi”.

Superar je muzički pokret i mjesto susreta za mlade ljude. Nastava pjevanja je bazirana na standardiziranoj metodi izgrađenoj na dugogodišnjem iskustvu umjetničkog direktora “Bečkih dječaka” Geralda Wirtha. Muzičko unapređenje učesnika ne razvija samo muzičke sposobnosti, već i istovremeno jača važne dodatne kompetencije kao što su koncentracija, spremnost za rad, jezične kompetencije, sposobnost komuniciranja, kreativnost, samospoznaja, samodisciplina, samopouzdanje i osjećaj odgovornosti.

Pozorište mladih Sarajevo u saradnji sa Diplomatskim predstavništvom Belgije, Wallonie-Bruxelles International, IMPS-om i Superar BiH organizira izložbu Peyovih kultnih likova Štrumpfova, koja se održava u sklopu obilježavanja Dana frankofonije u Sarajevu.

Prije tačno 60 godina, smiješni mali plavi patuljci su se pojavili u avanturama Johana i Pirlouita i u časopisu Spirou. Izašli su iz olovke autora pod imenom Peyo. Od tada su doživjeli velike avanture, u stripovima, u kinu, na televiziji pa čak i u video igricama.

Kako bi obilježili 60. rođendan Štrumfova, organizuju se brojni događaji širom svijeta, od Brisela, Pariza do brojnih evropskih prijestolnica, uključujući i Sarajevo.