mix

Sting prodao prava na svoju muziku za skoro 300 miliona dolara

Britanski muzičar Sting je saopćio da je prodao sve svoje pjesme, odnosno prava na svoju muziku, uključujući solistički i materijal grupe “The Police”.

Sting je muziku prodao svojoj izdavačkoj kući Universal Music Group (UMG) za gotovo 300 miliona dolara, a kako je saopćio, namjera mu je bila da svoje životno djelo povjeri u sigurne ruke.

“Sting je genijalac u pisanju pjesama, njegova muzika prožima globalnu kulturu. Čast nam je što nas je odabrao kao izdavača, a njegov rad kao tekstopisca i izvođača će ostati u UMG porodici”, izjavio je direktor UMG-a Sir Lucian Grainge.

On je dodao da se osjeća privilegovanim zbog saradnje sa Stingom, koja traje duže od 20 godina, te da je oduševljen što je ta saradnja proširena.

“Tokom svoje karijere sam uživao u dugoj i uspješnoj saradnji s UMG-om kao svojim izdavačkim partnerom pod Lucianovim vodstvom, tako da se činilo prirodnim da ujedinim sve u jedan dom kojem vjerujem dok se vraćam u studio spreman za novo poglavlje. Izuzetno mi je važno da moj rad ima dom u kojem će biti cijenjen i poštovan, ne samo da povezuje postojeće dugogodišnje fanove na nove načine, nego i da moje pjesme predstavi novoj publici, muzičarima i generacijama”, kazao je Sting.

Tačan iznos dogovora nije objavljen, ali se vjeruje da je riječ o sumi između 250 i 300 miliona dolara. To je najveći ugovor otkako je UMG kupio katalog Boba Dylana 2020. godine.

Sting je napisao hitove za “The Police” poput pjesama “Every Breath You Take’” i “Roxanne”, a nakon toga je od 1985. godine počeo graditi uspješnu solo karijeru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)