Steven Seagal- Biografija

Steven SeagalSteven Seagal je akcijski filmski glumac i režiser rođen 10. aprila 1952. godine u Lansingu (Michigan).
Segal je vlasnik crnog pojasa u aikidu, a svoju karijeru počeo je kao instruktor aikida u Japanu. Potom se seli u Los Angeles 1987. godine, a 1988. počinje svoju filmsku karijeru, i iste godine snima i svoj prvi debitantski film „Iznad zakona“, u čijoj produkciji je i sam učestvovao.
Karijeru je izgradio glumeći u akcijskim filmovima u kojima je iskoristio svoje znanje borilačkih vještina. Kako je dugo godina proveo u Japanu, svidio mu se budizam, nakon čega je stupio u kontakt s tibetanskim vjerskim poglavarom Dalaj Lamom. Također je u Japanu bio prvi bijelac koji je u Japanu uspješno vodio školu dojoa, koji je 1987. godine. nakon povratka u SAD osnovao školu Ten Shin Dojo.

Filmovi u kojima je glumio su:
„Iznad zakona“, „Otporan na metke“, „Označen za smrt“, „U potrazi za pravdom“, „Pod opsadom“, „Smrtonosna zemlja“, „Po opsadom 2“, „Konačna odluka“, „Bljesak“, „Pritajena vatra“, „Patriot“, „Do kraja“, „Otkucaj smrti“, „Smrtonosna zona“, „Smrtonosna pošiljka“, „Osvetnik“, „U raljama zvijeri“, „Clementine“, „Van dometa“, „Obračun sa jakuzom“, „Potopljeni“, „Danas umireš“, „Smrtonosna pošiljka 2“, „Crno svitanje“, „Plaćenici za pravdu“, „Izazov“, „Shadow man“, „Sila napada“, „Flight of fury“, „Urban Justice“, „Pistol Whipped“, „The Onion movie“, „Kill switch“, „Against the Dark“, „Driven to Kill“, „The Keeper“, „A Dangerous man“, „Never Say Never Again“, „Lawman“, „Force of Execution“…

On je režirao:
„Iznad zakona“, „Pod opsadom“, „Pod opsadom 2“, „Smrtonosna pošiljka“.

Nagrade koje je dobio:
Dobitnik je Zlatne maline za najgoreg redatelja za film „Smrtonosna zemlja“ iz 1994.

Privatni život:
Prvi put se oženio sa Miyako Fujitani sa kojom ima dvoje djece, potom se ženi sa Kelly LeBrock sa kojom ima troje djece. Danas živi sa Arissom Wolf i sa njom ima jednu kćerku.