‘Star Wars: The Last Jedi’ doživio propast u kineskim kinima

Star Wars: The Last Jedi‘ doživio je pravu propast u kineskim kinima. A da li je neki film zaista hit ako propadne na drugom najvećem tržištu na svijetu?

Iako je najgledaniji film u 2017. godini, sa zarađenih više od 1,2 milijardi dolara, ovaj Disney-ev film debitovao je u kineskim kinima sa 28,7 miliona dolara, što je svakako pravo razočarenje za ovaj film. Međutim, u drugom vikendu prikazivanja zaradio je samo 2,4 miliona dolara, što predstavlja pad zarade od čak 92%!

Kako prenosi The Hollywood Reporter, bilo bi odlično za film ako uspije bar da zaradi 50 miliona dolara, što bi ga stavilo bar među 50 najglednaijih filmova u kineskim kinima, i to iza filmova koji su loše prošli sa kritičarima, poput filmova ‘Geostorm‘ i ‘Valerian‘.

Sa druge strane, film je u američkim kinima zaradio 591 milion dolara, ali je i to ipak za stotine miliona dolara manje nego je zaradio njegov prethodnik ‘The Force Awakens‘ (936 miliona dolara).

Očito je da Star Wars filmovi opasno gube na popularnosti u Kini. Tako je ‘The Force Awakens” 2015. godine zaradio 124 miliona dolara, a prošle godine ‘Rogue One‘ zaradio je 69 miliona dolara, te sada će biti dobro ako ‘The Last Jedi” zaradi bar 50 miliona dolara.

Sa druge strane, ‘Fast and Furious’ franšiza bilježi odlične rezultate, pa je ‘The Fate of the Furious‘ zaradio 392 miliona dolara.

Predviđanja analitičara su takva da bi Kina ubrzo mogla da postane najveće filmsko tržište na svijetu. Ujedno kineski filmovi postaju sve gledaniji u Kini, kao npr. u 2017. godini filmovi ‘Never Say Die‘ (339 miliona dolara), ‘Kung Fu Yoga‘ (270 miliona dolara), i ‘Journey To The West: The Demons Strike Back‘ (255 miliona dolara).

I naravno, ‘Wolf Warrior 2‘ koji je šesti najglednaiji film na svijetu u 2017. godni, i najgledaniji je kineski film svih vremena sa zaradom od  867 miliona dolara.

https://youtu.be/Q0CbN8sfihY