Srpsko-bosansko-hrvatski film “Dobra žena” na Sundance Film Festivalu

dobra-zenaRedford pohvalio Karanovićevu

Odavno među najomiljenijim i najnadarenijim umjetnicima u cijeloj oblasti jugo-istočne Europe, Mirjana Karanović je uspješno plasirala svoj prvi igrani dugometržani film na čuveni Festival Sundance, čije će se jubilarno, 30 izdanje održati u Park Cityju, država Utah od 21. do 31. januara 2016 godine.

Film je među 120 odbranih ostvarenja čuvene smotre koju je oformio i vodi poznati glumac i reditelj Robert Redford, nedavno prisutan na pariškoj konferenciji o klimi, pod nazivom Cop21. Umjetnik je o filmu “Dobra žena” koji čini 12 ostvarenja programa World Cinema Dramatic, govorio u superlativima i prorekao poznatoj srbijanskoj glumici, uspješnu rediteljsku karijeru.

Pored tumačenja glavne uloge i režije, Mirjana Karanović je napisala i scenario uz učešće Stevana Filipovića i Darka Lungulova. Njihova junakinja Milena, sređena 50-godišnjakinja, ubijeđena je kako je ostvarila harmonićan i uspješan brak sa Vladom, kojeg intrepretira Boris Isaković, nekadašnjim pripadnikom fašističke grupe “Škorpioni”, preobrađenim u građevinskog poduzetnika. Zajedno podižu dvoje djece, bez velikih napora niti problema.

Milenino postojanje se sasvim mijenja kada saznaje da ima rak, pa započinje veliko pospremanje i prikupljanje uspomena. Pronalazi već zastarjelu kasetu iz rata pa saznaje da je Vlada bio svirepi uboica nevinih žrtava u cijeloj oblasti i ponosno nosio uniformu ozloglašenih “Škorpiona”, koje su srbijanske vlasti epohe nazivale “specijalnim vodovima policijskih snaga”!

Kako podnijeti istinu

Milena pokušava živjeti s iznenađujućim i nesnošljivim saznanjem o stvarnom karakteru supruga, uvodeći i gledatoce u borbu sa samom sobom. Kćerka Nataša, koju tumači Hristina Popović, prije događaja mnogo bliža ocu, svesrdno joj pokušava pomoći. Sa druge strane tragična junakinja zna da je najvžznije sačuvati svrhu ličnog postojanja – porodice!

Umjetničku ekipu sačinjavaju značajni interpreti poput Bojana Navojeca, Jasne Đuričić, Ksenije Marinković ili Ermina Brave, dok je direkcija fotografije povjerena Erolu Zupčeviću, a montaža Lazaru Predojevu. Originalnu muziku je komponirao Dejan Pejović.
“Dobra žena” je devedest minutna koprodukcija između Srbije, Bosne i Hrecegovine pa Hrvatske, zahvaljujući kućama ‘This and That Production’ iz Beograda, sarajevskoj ‘Deblokadi’ i ‘Nukleus filmu’ iz Zagreba.

Džana Mujadžić