Spotlight- film o novinarima “Boston Globe”, četvrtoj moći i svećenicima pedofilima

Istinita priča

Nedavno je u pariškom Velikom hotelu, glumac Michael Keaton sa novinarima Walterom Robinsonom i Mike Rezendesom predstavio jako hvaljeno, dugometražno ostvarenje Toma McCarthyja “Spotlight“.
Istinita priča o novinarima “Boston Globe” koji su detaljnom anketom, otkrili strašna i jako raširena zlodjela pedofilije u redovima katoličkih svećenika, 2002 godine.

Slavni interpret inkarnira prvog, dok drugog tumači manje poznat umjetnik Mark Rufalo. Obojica su pratili snimanje i pružali koncepcijsku pomoć reditelju. Aktualno vode promocije filma, na Starom kontinentu.

Kardinal Bernard Francis Law bio je među najuticajnijim ličnostima Bostona i cijelog Massachusettsa, gdje se nalazi značajna katolička zajednica u SAD. Teoretski njezin uticaj i moć bili su duhovni, primjenjivani na klerze i katoličke laike. U stvanosti su katolički prvaci određivali političke ali i pravne odluke, cijele oblasti.

Law je krajem 2003. godine dao ostavku, nakon što je utvrđeno i dokazano da su različite punomoći i uticaji pa vrijedne i značajne odluke, najprije služile-zločincima. Pedofili su iskorištavali povlaštene svećeničke položaje, napadajući i silujući djecu!

“Spotlight” pokazuje kako je skrivena i zataškana istina otkrivena i objavljena javnosti. Nisu je utvrdile službe za zaštitu najmladjih, niti policija ili vjerska pravda. Postigli su to novinari slavnog dnevnika “Boston Globe”,  što postoji od 1873. godine, koji je početkom trećeg milenija bio u vlasnistvu grupe New York Times.

Skidanje vela sa sekti i otkrivanje krivaca su najvrijedniji pokretači ove fikcije, bazirane na stvarnim događajima pa dozvoljavaju pripovjedačima poigravanje s inteligencijom gledatelja, zahvaljujući izlaganju zanimljivih i spektakularnih vijesti. U starnosti je proces dosadan pa je skupljanje te razvrstavanje detalja i dokaza, samo naizgled bezopasno.

Samo “Spotlight” je i proizvod show businessa, interpretiran od strane poznatih zvijezda, nezavisno financiran i kandidat za “Oscara”. Film su distribuirali veliki studiji a djelo je posebno jer obrađuje stvarni sadržaj. Da bi se pokazala i objasnila dugovremena anketa novinara i jedne novinarke “Boston Globe”, reditelj McCartthy, što je sa Joshom Singerom i autor scenarija, uspostavio je režim i disciplinu strogih anketa, zabranivši samom sebi sastojke dosadnih priča, koje se, često, pretvaraju u spektakularne. Nema napadne glazbe niti ubrzane montaže a ni spektakularnih performanci.

Veliki film

Ostvarenje je bez groznih negativaca. Ali sama pojava kardinala Lawa na ekranu, stvara zebnju i ulijeva stravu. Sa velikom pažnjom se prate novinari što neprestalno djeluju, pronalaze i preslušavaju svjedoke ili provode dane po bibliotekama, pa gradskim arhivima. Neprimijetno film postaje epopeja jer istraživači polako ali sigurno, otkrivaju sliku perverznosti sustava političke i društvene moći, njezine užasne i nepopravljive poslijedice za naoko mirnu i složnu zajednicu Massachusettsa.

Slavljenje transparentnosti prolazi kroz preciznu realizaciju i uvjete kojima vlada- slobodan tisak, strog također jer je jedino na taj način moguće pronaći vrijedne izvore vijesti i osobe što dozvoljavaju napredak ankete, uvijek neizvjesnih rezultata.

Ukratko “Spotlight” je veliki film u slavu novinarstva i jednovremeno, precizan izvještaj o perverznosti jedne od najstarijih i najuglednijih institucija planete.
Naziv filma je posuđen novinarskoj ekipi “Boston Globe” što je anketirala pod vođstvom Waltera Robbyja Robinsona, kojeg tumači Keaton. Pet novinara je mjesecima istraživalo bez objavljivanja redka teksta.

Početkom 2001. godine, ekipa Spotlight odlučuje istraživati i uhoditi -bostonsku policiju! Međutim, novi direktor redakcije Marty Baron, u interpretaciji Lieva Schreibera, unaprijedjen nakon što je zablistao u “Miami Heraldu”, upućuje kolege prema slučaju pedofilije u koji je umiješan svećenik bostonske biskupije, John Geoghan.

Zanimljivo je da se najveći dio snimanja dvo satnog ostvarenja, obavio u Torontu ali Boston je prisutan ugođajem, dok odličan kanadski dekor dočarava upečatljiva mjesta na kojima se odigravaju vrijedni ulozi istraživanja i evoluiraju glavni karakteri.
Na stvarnom terenu novinari rođeni u Bostonu poput Mike Rezendesa, kojeg tumači Ruffalo, su neprestalno suočeni s uspomenama grada iz djetinjstva ali i osobnim iskustvima kao odraslih osoba. U krugovima moćnih, hijerarsi koje predstavlja Robby, moraju napustiti dugogodišnje navike i kompromise s advokatima biskupije ili katoličkim prvacima.

Treba napomenuti da su tri interpreta “Spotlighta” tumačili super junake /Batman, Hulk, Sabretooth/ pa iako predstavljaju
spektakularnost filma, publika nije protiv njihovog predstavljanja super glumca. Keaton, Ruffalo i Schreiber imaju osobnu taktiku zavodjenja izvora vijesti: golf, izigravanje ostarjelog maloljetnika ili nezainteresiranost i navodnu stidljivost.
Treba dodati i karakter Rachel McAdams, koja je ranije redovito išla sa bakom u crkvu, pa Briana Arcyja istinskog vojnika, novinarskog istraživanja.
Nezaboravna sekvenca su rotative Globea što se okreću u noći između 5. i 6. sjećnja 2002. godine, da bi isprintale prvi od 250 članaka posvećenih skandalu. Ona je zasigurno među poslijednjima u filmskoj povijesti što stavlja na scenu industrijski zaključak “skidanja maski”.

Uskoro će se vijesti prenositi bez tinte i papira pa je “Spotlight” odavanje počasti nekadašnjem, “zlatnom dobu” novinarstva!

Džana Mujadžić