Spike Lee i Jada Pinkett Smith pozivaju na bojkot Oscara

Spike Lee Jada Pinkett SmithPozivajući se na ostavštinu i misiju Martina Luthera Kinga, reditelj Spike Lee i glumica Jada Pinkett Smith najavili su da će bojkotovati dodjelu Oscara zbog toga što nijedan crnac nije nominovan za prestižnu filmsku nagradu.

Spike Lee i Pinkett Smith su izrazili negodovanje jer već drugu godinu zaredom nijedan afroamerički glumac nije nominovan za jednu od glumačkih nagrada.

“Kako je moguće da drugu godinu zaredom među 20 kandidata koji su nominovani za neku od glumačkih nagrada Oscar nijedan ne bude crnac, a da ne spominjemo druge branše”, napisao je Lee na svom Instagram profilu.

Glumica Jada Pinkett Smith, supruga Willa Smitha, u videoporuci objavljenoj na Facebooku istakla je kako ove godine neće ni gledati dodjelu Oscara. Njen suprug Will bio je razmatran za nominaciju, za ulogu u filmu “Concussion“, ali na kraju nije nominovan.

Na društvenim mrežama pojavila se rasprava o temi #OscarsSoWhite (Oscar je tako bijel), nakon što su brojni Afroamerikanci izostavljeni iz nominacija za Oscara. Predsjednica Američke filmske akademije Cheryl Boone Isaacs, koja je Afroamerikanka, izjavila je da je razočarana ovogodišnjim nominacijama.

Spike Lee je još u novembru, kada je primio počasni Oscar, izjavio da je crncu lakše biti predsjednik SAD-a, nego biti na čelu nekog filmskog studija.

Dodjela Oscara bit će održana 28. februara.

izvor: klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *