Smrt Bruce Leea i nakon 45 godina i dalje misterija

Bruce Leeu nekoliko mjeseci prije smrti dijagnostikovan je cerebralni edem, neposredno pred pripreme za film Enter the Dragon. Hitno je prevezen u bolnicu da bi u tom trenutku patio od strašne glavobolje i jakih napada. Nakon što su doktori uspješno smanjili njegovu oteklinu na mozgu, otpustili su ga kući.

Ubrzo nakon izlaska iz bolnice i opravka, Lee je nastavio sa svojim strogim režimom ishrane i vježbanja, što je i inače praktikovao. Hranio se kombinacijom povrća, riže, ribe, mlijeka i izbjegavao bilo kakve pržene proizvode, brašno, i šećere.

Sve do te kobne večeri činilo se kako se izuzetno uspješno opravio nakon dijagnoze. Osim što se ponekad žalio na glavobolju, izgledalo je kao da je sve u redu, i nije imao nikakvih zdravstvenih problema.

Na dan svoje smrti puno je radio, a on i supruga posjetili su Hong Kong u kojem je napravio niz svojih filmova i sastao se sa producentom Raymondom Chowom kako bi se dogovorili oko sljedećeg filma. Nakon sastanka otišao je u posjetu kod svoje prijateljice.

Nešto prije 20 sati počeo se žaliti da ga boli glava. Prijateljica kod koje je bio, glumica Betty Ting Pel, kojoj je htio da ponudi glavnu žensku ulogu u svom sljedećem filmu, dala mu je tablete protiv bolova, koje je i sama koristila.
Nakon što ih je popio, otišao je da se malo odmori. Nakon nekoliko sati i nakon što se nije spustio na večeru Ting je otišla da ga pogleda i pronašla ga bez svijesti.

Pozvala je Chowa i pokušali su ga da ga probude. Ali nažalost, bezuspješno. Pozvali su doktora, a nakon što ga ni on nije uspio probuditi, vozilom hitne pomoći krenuli su prema bolnici, ali već je bilo kasno jer je umro.

Autopsija je pokazala kako je njegov mozak natekao, oko 13 posto. I prije nego su objavljeni rezultati autopsije Chow je tvrdio kako je umro zbog alergijske reakcije na lijekove protiv bolova koje je dobio. Službeni izveštaj njegove smrti definisan je “kao nesreća”.

Doktori su napisali da je glumac u 32 godini umro od cerebralnog edema, izazvanog alergijskom reakcijom na lijek koji dotad nije uzimao. Iako lijek kojeg je uzeo nije bio opasan, forenzički patolog, vjerovao je kako su sastojci tog lijeka protiv bolova uzrokovali drugi cerebralni edem.

Uprkos ovom službenom izvještaju, njegova smrt obavijena je velom misterije smatraju obožavaoci, te posebno teorijama zavjera koje su pratile smrti i nekih drugih poznatih glumaca, koji su umrli vrlo mladi, poput Elvisa i Merlin Monro.

Njegov prijatelj Chuck Norris tvrdio je kako je došlo do interakcije s nekim lijekovima za opuštanje mišića koje je uzimao, i u konačnici dovelo do njegove smrti.

To je podstaklo raspravu da li je Lee uzimao još neke lijekove, bilo da je riječ o stimulansima koji su mu pomagali da održi svoje fizičko stanje ili dodacima ishrani koji su ga održavali zdravim.

Kružile su glasine kako je njegovu smrt prouzrokovala prostitutka, s kojom je ušao u nasilni odnos. Te glasine idu i dalje, pa govore kako je bio pod uticajem snažnog afrodizijaka zbog kojeg je izgubio kontrolu. I onda ga je prostitutka ubila u samoobrani. Ali s obzirom na njegovu snagu i vještine, malo je vjerovatno kako bi ga neko mogao u takvom slučaju savladati.

Neki obožavaoci tvrdili su kako ga je otrovala njegova prijateljica Betti Ting Pei koja mu je lijek i dala. I to iz razloga što je radila za tajno društvo koje je željelo da ga ubije. Iako zapravo niko ne zna zbog čega.

Glasine su okrivljavale i mafiju (italijansku, kinesku i američku), neke obožavaoce pa čak i članove porodice.

Drugi su, opet tvrdili kako je neko ljubomoran na njegov uspijeh bacio kletvu te da je njegova smrt djelo demona, što bi mogla biti i najuvjerljivija među tim teorijama.

Njihove teorije potvrdila je i misteriozna smrt njegovog sina Brandona koji je stradao u bizarnoj nesreći sa 28 godina na snimanju filma The Crow, napravljenog po popularnom stripu, 1993. godine.

U njemu je Brandon glumio glavnu ulogu. Pištolj koji je trebao biti korišten u toj kobnoj sceni nije bio provjeren, pa je tako zaostali metak u cijevi u kombinaciji sa nabojem slijepog metka pogodio Brandona u stomak i prošao do kičme. Odmah je pozvana hitna pomoć, ali nije mu bilo spasa, nekoliko sati nakon toga umro je u bolnici.

I nakon njegove smrti uslijedile su priče o teorijama zavjera. Iako postoji službeni izvještaj o uzrocima smrti velike zvijezde, okolnosti su i dalje misteriozne.

Možda se sve ove teorije i glasine čine samo čudnim spletom okolnosti, nakon onoga što se njegovom sinu dogodilo, glasine o prokletstvu koje prati generacije ove porodice – oživjele su.