Slovenci neće Thompsona: Ne može taj čovjek ovdje imati koncert

Marko Perković Thompson, lider desničarske muzičke scene u Hrvatskoj nije ni sanjao da će najava njegovog koncerta u Sloveniji uznemiriti toliko javnost.

Naime, Mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec zatražio je zabranu održavanja najavljenog koncerta, a podržalo ga je više od pet stotina javnih osoba. Njihov glavni argument je da Marko Perković promovira ustaštvo.

Thompson u nekim pjesmama podržava ustaštvo i koncerte, ponekad, otvara ustaškim pozdravom, zbog čega su njegovi koncerti zabranjeni u još nekim državama. Ne treba dopustiti nastup onima koji svoju slobodu grade na ponižavanju drugih.

Na portalu pravapeticija.com pojavila se peticija za zabranu koncerta u Mariboru jer se nastupom Marka Perkovića Thompsona krše tri člana slovenskog Ustava, odnosno veličaju fašizam i nacizam i netolerancija.

“U Mariboru nema mjesta za ikonografiju i simboliku koja uzrokuje dalje podjele nakon Drugog svjetskog rata. Nema mjesta ni fašizmu. Drugi svjetski rat je izazvao mnogo nepotrebnog uništavanja, bola i tragedije… Nikako ne mogu da simpatišem bilo koji oblik nacizma ili fašizma”, izjavio je gradonačelnik.