Slavnom muzičaru Bobu Dylanu ističe vrijeme za preuzimanje Nobelove nagrade

Švedska akademija upozorila je dobitnika Nobelove nagrade za književnost Boba Dylana da mu je krajnji rok za preuzimanje nagrade 10. juni.

Ukoliko do tada ne održi tradicionalni govor mogao bi ostati bez novčane nagrade. Tradicionalni govor, poznat kao “Nobelovo predavanje”, mora biti održan u roku od šest mjeseci (od 10. decembra), a može biti u obliku nastupa, videospota ili čak pjesme.

“Niko iz Akademije čak ni telefonom nije razgovarao s Dylanom prethodnih mjeseci, ali mislim da je svjestan da mora održati govor do 10. juna ili će ostati bez novca”, napisala je Sara Danius, stalna tajnica Švedske akademije, na svom blogu.

“Ako tako odluči, to je njegov problem”, dodala je. Dylan treba održati tri koncerta u Švedskoj – dva u Štokholmu (1. i 2. aprila) i jedan u gradu Lundu (9. aprila). Danius je istakla kako su ovi koncerti zakazani mnogo prije dodjele Nobelove nagrade.

Bez obzira na to hoće li održati govor, Dylan će ostati laureat Nobelove nagrade za književnost 2016. “Što se tiče Švedske akademije, u svakom slučaju je jasno da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu Bob Dylan i niko drugi”, rekla je Danius.

I ranije je bilo dobitnika koji nisu prisustvovali dodjeli nagrada, kao naprimjer Doris Lessing koja nije prisustvovala ceremoniji jer je u poodmakloj životnoj dobi, Harold Pinter jer je bio hospitaliziran ili Elfriede Jelinek zbog socijalne fobije. Međutim, svi su održali “Nobelovo predavanje”. Dylan je prvi kantautor koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.