Slavni koji su umrli u 2022. godini

Slavne osobe koje su umrle u 2022. godini / Poznate ličnosti koje su umrle u 2022. godini. / Glumci i glumice koji su umrli u 2022. godini.

Artis Leon Ivey Jr. – Coolio

Američki reper Coolio, poznat po kultnom hitu Gangsta’s Paradise, umro je u 59. godini života.

Coolio se počeo baviti muzikom 1980-ih, ali je zacementirao svoje mjesto u historiji hip hopa kada je 1995. snimio ‘Gangsta’s Paradise’.

Louise Fletcher

Glumica Louise Fletcher, koja je dobila Oscara za ulogu u filmu „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ iz 1975 godine, umrla je u 88. godini života.

Glumica je 1976. osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu za ulogu nemilosrdne medicinske sestre Mildred Ratched u Foremanovoj adaptaciji istoimenog romana Kena Keseya iz 1962. Film je te godine osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenarij.

Jean-Luc Godard

Francuski režiser Jean-Luc Godard umro je u 91. godini života. Bio je ključna figura pokreta za stvaranje filmova koji su revolucionirali kinematografiju kasnih 1950-ih i 60-ih.

Najpoznatiji je po svom ikonoklastičnom, naizgled improviziranom stilu snimanja, kao i nepopustljivom radikalizmu, Godard je ostavio trag nizom sve politizovanijih filmova 1960-ih, prije nego što je posljednjih godina uživao u “oživljavanju” karijere, s filmovima kao što su “Filmski socijalizam” i “Zbogom jeziku” dok je eksperimentisao sa digitalnom tehnologijom.

Charlbi Dean

Gumica Charlbi Dean, poznata po seriji ‘Black Lightning‘ i filmu ‘Triangle of Sadness‘, iznenada je umrla u 32 godini života.

Njena karijera na ekranu počela je 2010. kada se pojavila u komediji ‘Spud‘, s Troyeom Sivanom u glavnoj ulozi.

Ponovila je svoju ulogu u nastavku 2013., a zatim se pojavila u CBS-ovoj TV seriji ‘Elementary‘. Dean se također pojavila u filmovima ‘Don’t Sleep‘ i ‘An Interview With God‘, prije nego što je preuzela jednu od svojih najpoznatijih uloga, Syonide u CW seriji ‘Black Lightning‘.

Robert LuPone

Glumac Robert LuPone koji je zapamćen po ulozi u kultnoj seriji “The Sopranos”, umro je u 76. godini života nakon borbe sa teškom bolešću.

LuPone je umro u subotu nakon što se posljednje tri godine borio sa rakom gušterače. Tužnu vijest potvrdila je utjecajna pozorična kompanija MCC Theatar, koju je glumac osnovao prije 40 godina.

Anne Heche

Američka glumica Anne Heche preminula je u 53. godini. Ostati će zapamćena po ulogama u filmovima Donnie Brasco, Cat Fight i u remakeu filma Psycho.

Američka glumica Anne Heche umrla je sedam nakon što je teško ozlijeđena petog augusta u saobraćajnoj nesreći. Vijest je potvrdila njena obitelj, nakon što je prethodno najavila da će Heche biti isključena sa uređaja za održavanje života.

Olivia Newton-John

Olivia Newton-John, australska zvijezda koja je laskavi status, ali i slavu, stekla u kultnom mjuziklu “Briljantin“, umrla je u 73. godini života nakon borbe sa rakom.

U 70-tim i 80-tim godinama prošlog stoljeća važila je za seks simbol, a u kultnom “Briljantinu” zaigrala je pored Johna Travolte, glumeći lik Sandy Olsson, nakon čega je uživala u svjetskoj slavi.

Osim karijere koja je uključivala četiri osvojena Grammyja i prodaju više od 100 miliona ploča, Olivia će ostati upamćena i kao aktivistica.

Paul Sorvino

Američki glumac Paul Sorvino, poznat po ulozi u filmu “Goodfellas”, umro je u 83. godini u ponedjeljak ujutro sa suprugom Dee Dee Sorvino pored sebe.

“Naša srca su slomljena, nikada neće biti drugog Paula Sorvina, on je bio ljubav mog života i jedan od najvećih zabavljača koji je ikada krasio ekran i scenu”, poručila je ona u izjavi.

“Potpuno sam shrvana”, napisala je Dee Dee zasebno na Twitteru, “Ljubav mog života i najdivniji čovjek koji je ikada živio je nestao. Srce mi je slomljeno.”

David Warner

Britanski glumac David Warner, najpoznatiji po ulogama u filmovima “The Omen” i “Titanic“, umro je u 80. godini života od posljedica raka.

Također je prepoznatljiv po filmovima “Time Bandits” (1981.), “Tron” (1982.) i “Time After Time” (1979.).

Gregory Itzin

Glumac Gregory Itzin, koji se pojavljivao u serijama “Friends” i “24” umro je u 74. godini života.

Itzin je u seriji “24” glumio Charlesa Logana, a dvaput je bio nominovan za nagradu Emmy. U seriji “Friends” ostvario je ulogu Theodora Hannigana.

U “Star Treku” se prvi put pojavio 1993. godine. U nadolazećim godinama glumio je pet uloga: Ilona Tandroa, Haina, Dyseka, Sopeka i Admirala Blacka.

Tony Sirico

Glumac Tony Sirico, najpoznat po ulozi Paulieja Gualtierija u seriji “The Sopranos“, umro je u 79. godini života.

Sirico je glumio i u filmovima Woodyja Allena: “Bullets Over Broadway”, “Mighty Aphrodite”, “Everyone Says I Love You”, “Deconstructing Harry”, “Wonder Wheel”, kao i u filmu “Goodfellas” Martin Scorsesea itd.

James Caan

Glumac James Caan koji je utjelovio Sonnyja Corleonea u revolucionarnom epu “Kum” iz 1972.godine, preminuo je u 82. godini života.

Tužna vijest o smrti američkog glumca osvanula je na njegovom zvaničnom Twitter profilu.

“S velikom tugom obavještavamo vas o smrti Jimmyja u večernjim satima 6. jula. Porodica cijeni izjave ljubavi i saućešća te vas moli da nastavite poštivati ​​njihovu privatnost u ovim teškim trenucima”, stoji u objavi.

Ray Liotta

Vrhunski američki glumac Ray Liotta umro je danas u 67. godini.

Svjetski mediji javljaju da je preminuo u snu u Dominikanskoj Republici gdje je snimao film “Dangerous Waters”.

Liotta je postao poznat po ulozi u kriminalističkom klasiku Martina Scorsesea Goodfellas (Dobri momci), gdje je ostvario jednu od kultnih scena.

Fred Ward

Holivudski glumac Fred Ward, poznat po brojnim ulogama na filmu i televiziji, umro je u 79. godini.

Prva velika uloga mu je bila u filmu Clint Eastwood “Bjekstvo iz Alcatraza” iz 1979. godine.

Poznat je i po filmovima “Južnjačka utjeha” (1981), “Put u svemir” (1983), “Podrhtavanje” (1990), “Henry i June” (1990), “Igrač” (1992), “Srce groma” (1992), “Kratki rezovi” (1993), “Goli pištolj 33⅓: Konačna uvreda” (1994), “Dva pištolja” (2013) i drugi.

Kenneth Tsang

Kineski glumac veteran Kenneth Tsang umro je u Hong Kongu. Imao je 86 godina.

Međunarodno je bio najpoznatiji po ulogama u filmovim James Bond ‘Die Another Day’ iz 2002. godine, filmu John Woo-a ‘The Killer’ iz 1989., ‘Rush Hour 2’ iz 2001 u kojem je glumio sa Jackie Chan-om i Chris Tucker-om, i ‘The Replacement Killers’ iz 1998. godine u kojem su glumili i Chow Yun-Fat i Mira Sorvino.

Rio Hackford

Američki glumac Rio Hackford umro je u 52. godini života nakon borbe sa teškom bolešću.

Ostvario je brojne uloge u filmovima, serijama i televizijskim emisijama, a samo neke od njih su “Jonah Hex”, “Swingers”, “Treme” i “The Mandalorian”.

Također, pojavio se u filmu “Pretty Woman” sa Juliom Roberts koji je ujedno bio uloga koja mu je otvorila vrata glumačke karijere.

Gilbert Gottfried

Američki glumac i stand-up komičar Gilbert Gottfried umro je u 67. godini nakon duge bolesti.

Gottfried je komičarsku karijeru započeo u američkoj emisiji ”Saturday Night Live”, a slavu je stekao 80-ih godina ulogom u sitcomu ”The Cosby Show”. Jedinstveni glas je posudio papigi Jago u Disneyjevom animiranom filmu ‘Aladdin‘ iz 1992. godine

Estelle Harris

Američka glumica Estelle Harris, koja je glumila Georgeovu majku Estelle Costanzu u “Seinfeldu” i bila prepoznatljivi glas Mrs. Potato Had u franšizi “Toy Story“, umrla je 2. aprila prirodnom smrću u 93. godini.

Pojavila se u mnogim velikim i malim animiranim projektima, uključujući filmove kao što su “Brother Bear” (2003.) i “Tarzan II” (2005.) i serije poput “Hercules”, “The Wild Thornberrys” i “Godzilla: The Series” (sve iz 1998.).

Ostavite komentar