Škorić i Lazić pobjednici BaNeFF-a

Međunarodno poznati spomenici

“Neželjena baština”, 99-minutno, dokumentarno ostvarenje Zagrepčanke Irene Škorić, dobilo je prvu nagradu na nedavnom Balkan News Film Festivalu u Stockholmu, koji promovira oblasna ostvarenja južno-istočne Europe, što nemaju zapadnog difuzera.
Ove godine je odabrano 27 djela za dokumentarni program poznate manifestacije sedme umjetnosti, koju organiziraju Općina Stockholm i Švedski filmski institut.

Jedina predstavnica Hrvatske, 25-godisnja rediteljica Irena Škorić je osvojila žiri u sastavu Nils Claesson, Hakan Pieniowski i Olgica Lindquist koji su istakli umjetničku vrijednost i kreativni pogled mlade cineastice, što je znalački obradila nepraktičnu i uzurpirajuću temu propadanja spomenika Narodno oslobodilačke borbe, južnoslavenskih naroda u Drugom svjetskom ratu.
Međunarodno poznata djela su uništena ili zapuštena pa ih je polovica propala samo u Hrvatskoj, gdje ih je bilo vise od 3.000. Neprocjenjive vrijednosti i zajednička memorija oblasti su nepoželjni, radi izmjena društvenih okolnosti pa je rediteljica, što je nekoliko godina snimala svoje djelo, razgovarala sa brojnim specijalistima, umjetnicima, političarima pa i preprodavačima građe razrušenih spomenika.
Zanimljivo je da je originalnu glazbu za produkciju “Artizan filma”, napisao Ivo Josipović.

19 japanskih albuma

Drugu nagradu dokumentarnog programa dobio je bosanskoherčegovacki reditelj Branko Lazić, za 72-minutno ostvarenje “Jadranka”, snimano tri godine koliko se sarajevska kantautorica Jadranka Stojaković, nalazila teško bolesna u domu za starije osobe “Ivan Pavao Drugi” u Banja Luci.
Na bolesničkom krevetu radi muskularnog odumiranja, umjetnica rođena 1950. godine što je izravno surađivala s”Indexima” i “Bijelim dugmetom” pa izbjegla u Japan, gdje je snimila 19. albuma, se prisjećala najzanimljivijih događaja bogate karijere.
Stojaković je komponirala i uvodnu temu za Zimske Olimpijske igre što su se održale u Sarajevu, 1984. godine.

Treća nagrada je otišla u ruke mađarske cineastice Bojane Papp za “Help”, 10-minutni film o humanitarnim djelatnicima koji svesrdno pomažu izbjeglice iz Syrije. O njihovim naporima ne zna ostali dio Europe, niti Amnesty International.

Džana Mujadžić