Skandal oko imenovanja Polanskog za predsjednika Césara

Među najznačajnijim cineastima planete

Odabran za predsjednika 42. manifestacije dodjele najvećeg francuskog filmskog prinanja Césara, 84-godišnji režiser Roman Polanski je aktualno tema mnogih polemika, u cijelom Hexagoneu pa i Starom kontinentu.
Sa osam vrijednih trofeja, od kojih su dva priznanja za najbolji film, čuveni cineast je blizak Akademiji Césara, koja organizira glavnu smotru galske sedme umjetnosti. Odgovorni ove značajne institucije su objavili : “Nezasitni esteta, Roman Polanski uvijek nanovo inovira svoju umjetnost i ostvarenja različitih epoha”, podvukao je odgovrni Alain Terzian, koji je morao ostaviti poznato kazalište Châtelet radi restauriranja i prenijeti ovogodišnju manifestaciju u predivnu, koncertnu dvoranu Pleyel, smještenu u pariškom, osmom okrugu.

Polanski, više od dva desetljeća suprug francuske jako lijepe i dopadljive Emanuelle Seigneur, glumice koja se za vrijeme južnoslavenskih ratova s početka 90. godina istinski zauzimala za spašavanje bosanskohercegovačke i hrvatske djece iz vihora rata, sretan otac Morganne i Elvisa, dobio je najviše Césara poslije svog kolege Jacquesa Audiarda koji posjeduje jedan više. Među najpoznatijim režiserima planete, ostvario je 21 film među kojima thriller “Rosemary’s Baby” iz 1968. godine, crni polar Chinatown” ili historijsku dramu “Pianist” 2002. Imenovani za trofeje ovogodišnjeg 42. izdanja “Césara”, objaviće se iduće sedmice.

Oprostila sam

Postojanje Romana Polanskog je obilježeno mnogo neobičnih i kompliciranih sadržaja. Krajem 60. godina prošlog stoljeća supruga Sharon Tate i dijete koje je nosila, ubijeni su od strane “Porodice”, zajednice kojom je upravljao Charles Manson. Cineast je i u središtu događaja što su se odigrali 1977. u Kaliforniji, prilikom silovonja 13-godisnje djevojčice. Američka pravda ga isljedjuje četiri desetljeća. Poljska je odbila izručenje Polanskog 6. decembra 2016. godine.

Događaj je ponovo pomenut i podvučen na socijalnim mrežama. Poziv na bojkot je već lansiran na internetu, dok mnogo osoba kritziraju izbor muškarca za predsjednika Césara, šestu godinu zaredom.
Galska ministrica Prava žena, Florence Rossignol/Slavuj/ je izjavila pred brojnim medijima, kako je izbor za predsjednika Césara “Šokantan i iznenađujući”! “Silovanje se javno banalizira i ono što feministiknje označavaju kao kulturu nasilja u kojoj evoluiramo, odnosno spolnoj agresiji- sve to nije bitno i vrijedno?”

Galska građanska udruženja su ustanovila peticiju na siteu Change.org, pod nazivom “Smjenjivanje Polanskog kao predsjednika Césara”! Udruženje “Usudite se feminizam” će ispred dvorane Pleyel velike proteste na dan dodijele Césara. /24. februara /.

Samantha Geimer je nekoliko puta tražila da se islijede protiv slavnog reditelja prekinu :

  • Oprosila sam mu ne zbog njega, nego mene”!

Džana Mujadžić