Sjajni Jasmin Geljo u “Čekaonici”: Od sarajevske Audicije do gradilišta u Torontu

cekaonica-The-Waiting-Room-film“The Waiting Room” (Čekaonica) novi je film mladog bh. autora Igora Drljače koji je imao svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Lokarnu, gdje se takmiči u kategoriji autora kojima je ovo prvi ili drugi film.

Jedan od najpoznatijih svjetskih portala za filmove indiewire.com objavio je recenziju na novi film Igora Drljače.

‘Portret bosanskog imigranta, glumca Jasmina Gelje je tužan, zabavan i autentičan’ navodi se u recenziji.

“Čekaonica” kombinuje biografske i dramske elemente, a bavi se dijasporom koja živi u Torontu. U filmu Jasmin planira da se vrati u Sarajevo, ali se boji da će, ako napusti Toronto, izgubiti svog sina Daniela.

Mnogi prizori su ispunjeni dugim pauzama, dok statična kamera snima Jasmina u izoliranosti svog postojanja, ali mnogo je toga što se može apsorbovati u tom okviru – počevši od prve scene na setu u mjestu koje je napustio prije dvije decenije u potrazi za ostvarenjem sna. Smežurani, melanholični Jasmin zuri ravno u krajolik koji pored njega prolazi, možda i direktno iz njegove svijesti, dok se pokušava izboriti sa prošlošću besciljno ploveći kroz sadašnjost.

Nije da Jasminu ništa ne preostaje. Iako je njegov prvi brak okončan prije mnogo godina, on je u drugom braku i otac je sina adolescenta Daniela (kojeg glumi Filip Geljo). Daniel i sam želi postati glumac i ne poznaje svijet kojeg je njegov otac ostavio za sobom, navodi se između ostalog u recenziji ovog filma.

Za Jasmina Bosna i Hercegovina je metafora njegovih neostvarenih snova.

“Čekaonica” je nominovana za tri nagrade, a nakon Locarna bit će prikazana i na Toronto Film Festivalu.