Sirijcu koji je snimao film nominovan za Oscara zabranjen ulazak u SAD

Britanski dokumentarni film “The White Helmets” nominovan je za Oscara, ali dodjeli neće prisustvovati 21-godišnji Sirijac koji je snimao dokumentarac. Khaledu Khatibu je zabranjen ulazak u SAD.

Netflixov 40-minutni dokumentarac je priča o dobrovljcima koji riskiraju svoje živote kako bi spasili civile. Kritičari smatraju da upravo “The White Helmets” ima najbolje šanse da u Veliku Britaniju odnese Oscar u kategoriji kratkog dokumentarca.

Osim što je bio dio ekipe filma, zahvaljujući Khaledu Khatibu snimljeni su pripadnici Bijelih kaciga koji su aktivni u dijelovima Sirije koji su bili pod kontrolom pobunjenika.

Khatib je na 89. dodjelu Oscara u Ameriku trebao letjeti iz Turske, ali prije nego što se ukrcao u avion američki dužnosnici su izvjestili da su o njemu pronašli kompromitirajuće informacije. To je službeni pojam koji može označavati vezu s terorizmom ili nepravilnosti vezane za pasoš.

Khatib je za CNN ranije kazao da bi osvajanje Oscara ljudima širom Sirije pokazalo da ih svijet podržava.

“Ukoliko ne budem mogao ući u SAD neću odustati, znamo da tamo imamo puno prijatelja, da postoje ljudi koji dijele naše humanitarne vrijednosti. Radujem se što ću ih jednog dana upoznati”, kazao je Khatib.