“Sicario”- šok za gledaoce

sicario-posterPut u pakao

Prije nego što je započeo snimanje “Blade Runner 2” Denis Villeneuve je zaronio zajedno sa glumcima Emily Blunt, Beniciom del Torom i Joshom Brolinom u pakao preprodaje droge.

Film “Sicario” je bio jedno od iznenađenja ovogodišnjeg Međunarodnog festivala u Cannesu.

Na trgu se nalaze samo lješevi, iako je družina najprije tražila otete građane. U gradu smještenom u središtu Arizone miris je užasan. Karteli se ne šale, a Kate, agentica FBI, posmatra sa velikom pažnjom rat koji ne ističe svoje ime.
Mlada žena učestvuje u tajnoj misiji. Ako upadne u bilo kakvu klopku, niko joj neće pomoći. Njezin šef nosi gumene “japanke” i neprestano žvaće žvakaću gumu.
Josh Brolin ima sve odlike modernog policajca, koji se umije adaptirati svim okolnostima. Najvažnije je da uspiju uhvatiti “barona droge”, čijeg brata treba dovesti iz zatvora u Juarezu, da posluži kao mamac. Zahvaljujući putu u Mexico reditelj pokazuje neviđenu trku automobila.
Ispred ureda za plaćanje četiri crne limuzine zatamnjenih prozora su blokirane. Benicio del Toro dolazi kao dragocjena ispomoć. Ne zna se ni odakle stiže, ni za koga radi!
Profesionalni ubica u zgužvanom odijelu se napokon probudio zahvaljujući vožnji u ličnom jetu. Ali i kad se odmara njegova pažnja i oprez ne jenjavaju.

Droga je posvuda, obračuni takođe

U Mexicu otac obaćava sinu da će ga pratiti na nogomentno natjecanje. Ali ne održava obećanje pa se dječak rastužio. Preprodavači kokaina su sve pokvarili.
Tunel ispod granice im dozvoljava unosno poslovanje i uništavanje života. Sekvenca koja se tu događa, zaleđuje krv. U koji krug pakla idu junaci ?
Emily Blunt koja interpretira Kate nastoji sačuvati razum, koji u takvoj situaciji postaje težak teret. Nikakvi zakoni ni pravila ne postoje. Čak i teksaški policajci ne odgovaraju profilima, koji su im dozvolili učešće u akciji.
Ali niko ne spušta ruke. Najmanja nepažnja ili nervoza se skupo plaća.
Sicario napreduje s izgledom ranjenika. Podiže prasinu i tajne. Ima stvari koje je najbolje ne vidjeti. Druge je preporučljivije zaboraviti. Villeneuve posjeduje nervoze mladog Williama Fredkina. Umije izreći pesimizam a od tame pravi spektakl.
U toj borbi, pobjeda je gorka. Kate pali cigaretu sa čijim dimom odlaze njezine iluzije. Sumrak ovladava dok se iz daljine čuju pucnji. Bitka se nastavlja, najavljujući dugo trajanje.

Džana Mujadžić