Serija “The Conners” ostala bez glavnog ženskog lika zbog rasističkih komentara Roseanne Barr

Prva epizoda nove sezone serije “The Conners” prikazana je nakon pet mjeseci pauze i to bez lika majke ove porodice koju je glumila Roseanne Barr. Naime, producenti i scenaristi ove serije morali su “ubiti” ovaj lik jer su glavnoj glumici Roseanne Barr otkazali saradnju zbog rasističkih komentara, piše Rolling Stone.

Posljednja scena u kojoj je Barr glumila je scena u kojoj prikriva ovisnost o opijatima zbog bolova u koljenu. Televizijska mreža ABC, koja je u vlasništvu Walt Disney Co., glumici je otkazala saradnju jer je bivšu dužnosnicu u administraciji Baracka Obame Valerie Barrett uporedila s majmunom.

Glumica je pristala odustati od snimanja novih epizoda serije te se, budući da je bila i jedna od scenarista serije, odrekla i finansijskih prihoda i kreativnog utjecaja na seriju “The Conners”.

“Žalim što je ABC odabrao izbrisati Roseanne tako što će ubiti lik Roseanne Conner. Odlukom da to učine predoziranjem opijatima veselom porodičnom programu dali su mračnu i morbidnu dimenziju”, izjavila je glumica Roseanne Barr.

Originalna verzija ove serije je “Roseanne” i prikazivana je na malim ekranima od 1988. do 1997. godine, a simpatije među publikom pobrala je zbog realnog prikazivanja radničkog života.

U maju ove godine počelo je emitovanje novih epizoda, a ono što je interesantno je da u Connerima uloge tumače glumci koji su u seriji bili od samog početka – John Goodman kao Dan, Laurie Metcalf kao Jackie i Sara Gilbert kao Darlene.