Scorsese slavljen u Parizu i Lyonu

MS otvaranje izlozbeVeliki put malog imigranta

Francuska Kinemateka upriličuje do 14. februara 2016., poseban hommage Martinu Scorsese-u, izložbom i retrospektivom najpoznatijih ostvarenja. Aktualni Festival Lumière koji se održava u Lyonu, dodjeljuje počasno priznanje američkom cineastu talijanskih korijena.
Dobro raspoložen i ljubazan reditelj je više nego zadovoljan postavkom i svima rado odgovara na mnoga pitanja i komentare. Danas 72 godišnjak, Martin Scorsese i ne pomišlja na penzionisanje. Ako je Coppola postao vinogradar, de Palma se odmara, dok Cimino nije više isti od neuspjeha “Vrata raja” a Friedkin razmišlja, Scorsese, “zadnji Mohikanac Novog Hollywooda”- snima!

Proslog proljeća je u Taiwanu završio novi dugometražni, igrani film “Tišina”, u kojem glavnu ulogu tumači Andrew Garfeld. Neobična priča o krišćanskim zajednicama koje su stradale u Japanu 17. stoljeća je poučna i kvalitetna. Upravo je zavšio montažu tv serije “Vinyl” koja slavi rock n’roll, uz učešće Micka Jaggera koji je izvršni producent.

Martin Scorsese je u svojoj karijeri, dugoj pola stoljeća, snimio više od 60 filmova, igranih i dokumentarnih. Kao uvod u parišku izložbu smještenu u nekadašnjem Američkom centru, nedaleko od ogromne palaće Bercy u 12 gradskom okrugu, isječci iz filmova su pokazani na četiri velika ekrana, pa posjetioc odmah uroni u rediteljev svijet slika: “Mean Streets”, “Raging Bull”, “Zadnji Kristov pokušaj” ,”Kundun”. Posebni sadržaji o ljubavi, ambiciji ili figure raspeca.

Film jedina strast

“Teško je pokazati Scorseseovo djelo. Šta objasniti publici o cineastu kojeg jedino obsjeda -sedma umjetnost”?- pita se kustos izložbe, Matthieu Or-Jéan, koji je najprije ostvarena u Berlinu pa prilagođena Francuskoj Kinemateci. Iznenađuje da prostor nije veliki ali je izloženo, intenzivno i odražava cineastu. Privlači portret na kojem drži sliku iz djetinjstva . Na kliseu je “cowboy” u pratnji roditelja i pred televizorom. Pravi aparat, zahvaljujući kojem je mali Martin upoznao velika djela Hollywooda, nalazi se malo dalje.
Prva sekvenca postavke je uvertira u historiju talijansko-američke porodice .Dokumenti iz ličnog rediteljevog arhiva ali de Niroovog, koji predstavljaju poznate biografisme “Bratstva”, “Žene i muškarci”. Najspektakularnije su makete newyorškog snimanja i pokazivanje, očitog povećanja četvrti Little Italy /Mean Streets/, sve do New Jerseya /Vuk sa Wall Streeta/.

Uticaji starih maestra

Pariški posjetioci izložbe mogu vidjeti i cineastov prvi “story board” koji je sam nacrtao, sa 10 godina. Drugi je također značajan jer se radi o fizičkom sukobu Jake LaMotta i Sugara Ray Robinsona, u čuvenom ostvarenju “Raging Bull”, čiji je zadnji dio prikazan. Za sječenje slika, odnosno dekupaz isto kao i montažu, Scorsese se referirao na “Psihozu” čuvenog Hitchcocka. Već u prvom kratkometražnom filmu “The Big Shave”, cineast je uposlio bivše saradnike engleskog maestra suspensa.
Jedan odjel izložbe je posvećen slavnom Hitchu i njegovom uticaju na reditelja “After Hours”. Scorsese je radio sa poznatim Bernardom Herrmannom koji je dugo sarađivao sa Hitchcockom, pa mu je komponirao originalnu traku za “Taxi Drivera”. Pozvao je Saula Bassa da ostvari spice za “Vrijeme nevinosti” i “Casino”. Zadnji film je izašao pred publiku prije dva destljeca i bio zadnja rediteljeva saradnja sa Robertom de Nirom. Cineast je još uvijek središnja ličnost američke sedme umjetnosti a de Niro s usphehom tumači novouposlenike.

Džana Mujadžić