Scenarist filma “War Dogs” porijeklom Hrvat

war-dogs-jason-solomonsPriču o dvojici prijatelja iz gimnazije, baziranu na stvarnim događajima pod nazivom “Psi rata” u režiji Todda Phillipsa, napisao je i Jason Smilović, njurokški Hrvat od 41 godinu, obrazovan na Sveučilištu u Marylandu gdje je diplomirao Političku teoriju i folosofiju.

Poznat kao scenarist gledanog dugometražnog ostvarenja iz 2006. godine “Opasni igrač”” kreirao je i tv serije u čijim je obradama učestvovao kao scenarist: “Najgori neprijatelj”,”Savršeno oružje” i “Dani strahote”.
Cjelovečernji film od 114 minuta zatvorio je 22 izdanje Festivala američkog filma u čuvenom galskom ljetovalištu Deauville, u kojem su glavni protagonisti Jonah Hill i Miles Teller pozdravljeni dugotrajnim pljeskom.

Interpretirali su Efraima Diverlolija i Davida Pakckouza što su bili najprije slučajni nabavljači oružja Odbrane Sjedinjenih Američkih Drzava koje je FBI uhapsio radi pronevjere.

Istinska priča dozvoljava reditelju Phillipsu studiju mabicioznosti i potragu za moći nove generacije spremne za sve da bi izašla iz anonimnosti i pospješila osobni društveni položaj po bilo kojoj cijeni.

Dvojica glumaca su dobrom interpretacijom i posebnim, pomalo subverzivnim humorom osvojili gledatelje. Što ne smeta opću konstataciju da je ratna ekonomija više nego obscena. Zabavno je kako se pravi David Packouz pojavljuje u filmu dok je njegov prijatelj Diveroli bio u zatvoru kada je on pomagao reditelju i scenaristima u obradi skripta. Pošto se veliki dio radnje dešava i u Albaniji, Jason Smilović je saznao kako su preprodavači oružja bili i u zemlji njegovih predaka isto kao i u susjedstvu!

Džana Mujadžić