“Saving Private Ryan” je najbolji ratni film svih vremena

Ratni filmovi prikazuju neke od najznačajnijih događaja u svjetskoj historiji iz različitih perspektiva i raznih namjera i svrhe. Neki vrhunski ratni filmovi pokušavaju prikazati što je realnije moguće događaje koje prikazuju, bilo iz sveznajuće perspektive dopuštene historijskim istraživanjem ili s gledišta vojnika i civila koji su bili uključeni u sam sukob.

https://www.youtube.com/watch?v=RYID71hYHzg

Prema Rankeru “Savin Private Ryan” (1998) je najbolji ratni film svih vremena. Za njega je glasalo 6.169 korisnika, a ukupno je glasalo 258 hiljada. Na IMDb-u film ima ocjenu 8.6, a ocjenilo ga je 1,005,259 korisnika.
Na Ranker listi iza film “Savin Private Ryan” na drugom i trećem mjestu se nalaze “Full Metal Jacket” (1987) sa 5,284 glasova, i “Apocalypse” (1979) sa 3.266 glasova.
Zanimljivo je da se na listi, tek na 25 mjestu nalazi Oscarom nagrađivani (Forest Gump je 1995. godine osvojio 6 Oscara) film “Forres Gump” (1994) sa 2.066 glasova.

‘Saving Private Ryan’ je američki epski ratni film koji je režirao Steven Spielberg i napisao ga Robert Rodat. Za vrijeme invazije Normandije u Drugom svjetskom ratu, film se ističe zbog grafičkog prikazivanja rata i intenziteta njegovog otvaranja u trajanju od 27 minuta, što uključuje prikaz napada na plažu u Omahi tokom slijetanja u Normandiji. Film prikazuje kapetana John H. Miller (Tom Hanks) i vojnike (Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Adam Goldberg i Jeremy Davies) u potrazi za padobrancem James Francis Ryan-om (Matt Damon), koji je posljednji preživjeli brat od četvorice vojnika.

Film je dobio široko rasprostranjeno kritičko priznanje, osvajajući nekoliko nagrada za film, glumu i posadu, kao i zaradu značajnih povrataka na blagajnama. Film je na domaćem tržištu zaradio 216,8 miliona dolara, na prvom je mjestu po zaradi 1998. godine u Sjedinjenim Državama i 481,8 miliona dolara širom svijeta, što ga čini drugim filmom sa najviše zarade 1998. godine širom svijeta.

Film je nominovan za 11 nagrada Oscara, uključujući Best Picture; Režiser Steven Spielberg osvojio je svog drugog Oscara za najboljeg režisera, sa još četiri Oscara za film. “Saving Private Ryan” objavljen je na malim ekranima u maju 1999. godine, zaradivši još 44 miliona dolara od prodaje.

Film je izabran za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru Kongresne biblioteke, smatrajući se “kulturno, historijski ili estetski značajnim”.

Pogledajte našu listu Top 20 najboljih ratnih filmova svih vremena.