Sarajlija Almin Karamehmedović osvojio 14. Emmy u karijeri

Jedan od najboljih televizijskih producenata na svijetu Almin Karamehmedović dobio je 14. Emmyja u svojoj karijeri, ovaj put za priču “The Children of Auschwitz”.

Sarajlija s američkom adresom jedan je od najboljih televizijskih producenata na svijetu, već nekoliko godina je na poziciji izvršnog producenta emisije “World News Tonight” u američkom ABC Newsu. Na tu poziciju imenovan je u augustu 2014. godine.

Pod njegovim vodstvom “World News Tonight” postala je najgledanija informativna emisija u Americi. Više ljudi gleda “World News Tonight with David Muir” nego bilo kada u posljednjih 13 godina.

Njegov brat Belmin Karamehmedović, direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, na svom Facebooku izvjestio je o novom Alminovom uspjehu.

“Moj brat Almin, izvršni proucent najgledanijeg news programa u Americi ‘World News Tonight with David Muir’, zajedno sa timom koji predvodi, osvojio je svoj 14. Emmy u karijeri za priču ‘The Children of Auschwitz’. Svaka čast, majstore, samo je nebo granica. Preponosan sam”, naveo je.

Prije “World News Tonight” Karamehmedović je bio izvršni producent “Nightline”, vodećeg magazina ABC News. Dobitnik je 14 Emmyja, pet nagrada Edward R. Murrow, dvije nagrade Overseas Press Club, dvije nagrade Genesis.

Od kada se pridružio ABC Newsu 1998. godine, Karamehmedović je bio uključen u mnoge podhvate. Godine 2001. bio je jedan od prvih novinara koji su dobili pristup Tora Borai u Afganistanu, skrovištu Osama bin Laden, a 2003. je ušao u sastav američke vojske za vrijeme invazije na Irak i tamo proveo tri godine. Godine 2005. bio je jedan od prvih novinara koji je otputovao u Sudan kako bi izvještavao o genocidu, a 2006. je pratio rat u južnom Libanonu.