Sarajlija Aleksandar Hemon konsultant serije “Sense8”


Druga sezone Netflixove serije “Sense8” započinje prikazivanje na Starom kontinentu 5. svibnja, sa deset novih epizoda. Ambiciozni projekt braće Wachowski od kojih je jedan postao sestra, nastavlja pratiti osam neznanaca različitih kultura i porijekla što su “zateknuti” događajem iz prvih 10 minuta nastavka.
Povezuju se mentalno i emocionalno. Nazvani “sensateovima”, predstavljaju poseban skok u evoluciji čovječanstva. Razumljivo, njihovo područje djelovanja nije jednostavno niti obično posto susreću mnoštvo tajnih organizacija, ubojica i nedređenih likova posebne tajanstvenosti. Nekoliko sadržaja je povezano u svakoj epizodi sa jednakom idejom i linijom vodiljom, koje radnja polagano spaja.

I u drugoj sezoni “sensateovi” bez žurbe prepoznaju osobitosti i nesvakidašnje sposobnosti pa jedni drugima posuđuju vještine, što je veoma zanimljivo i inovirajuće. Proces djeluje kao noćna mora ili košmar.

“Sense8” , druga cjelina napisan je u suradnji sa J. Michaelom Straczynskim iz Netflixa, upošljava perspektivne glumce : Aml Ameen, Doonu Bae, Jamie Clayton, Tinu Desai, Tuppence Middleton, Maxa Riemelta Miguel, Angel Silvestre i Briana Smitha ali i Freemu Agyeman, Terrence Manna, Anupam Kher, Ngueen Andrews i Daryl Hannah.
“Sensateovi” : Capheus, Sun, Nomi, Kola, Riley Wolfgang, Lito i Will su u drugom poglavlju dobili i dvojicu književnika, Sarajliju iz Chicaga-Aleksandra Hemona i autora “Cloud Atlasa” Davida Mitchella, posebne konsultante obrade teksta.

Hemon poznaje braću od 2009. godine kada su ga intervjuirali o načinima pisanja filmskog skripta a on je objavio tekst o njima 2012. godine u “The New Yorkeru” sa kojim redovito surađuje. Hemon, 52-godišnji Sarajlija, otac je Isabel, Esther pa Elle Hamon i suprug Teri Boyd.
Osim objavljenih američkih knjiga “Love and obstacles”, “The Lezarus Project”, Nowere Man” “The Question of Bruno”, redovni je suradnik pariškog časopisa “Esquire” i “The Paris Review” te sarajevskih “Dana”. Dobitnik je prestižnog književnog priznanja “Jan Michalski”.
Laurence, odnosno Lana Wachowski je realižirala svih deset epizoda.

Drigi nastavak “Sense8” sniman je u Chicagu, Berlinu, San Franciscu, Londonu, Seulu, Reykjaviku, Mexico Cityju, Nairobiju, Mumbainu i Los Angelesu.

Džana Mujadžić