Sarajevski Sebilj u filmu ‘Avengers: Age of Ultron’

sebilj-avengers-2Pored toga što film ‘Avengers: Age of Ultron‘ je najavljen kao jedan od najvećih filmskih spektaklova u 2015. godini, zanimljiva je činjenica i to da se u traileru za ovaj film pojavljuje replika čuvenog sarajevskog Sebilja, dakle pojavljuje se i u samom filmu.

Kako i zašto se pojavio u filmu to još uvijek nije jasno. Pošto se radnja filma odvija u izmišljenom gradu Sokovia u istočnoj Evropi, pretpostavka je da su iskoristili Sebilj kako bi grad prikazali drugačijim.

Replika Sarajevskog Sebilja postoji u Beogradu kao poklon grada Sarajeva, kao i u turskom Rizeu, i prošle godine je u Americi izgrađena replika sarajevskog Sebilja i postavljena u St.Louisu.

sebiljSebilj ili Sebil je arapska riječ u značenju ‘put’, ali kao termin označava dobrotvornu, vrlo staru instituciju, fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je sebiljdžija tasom zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne.

Sebilj na Baščaršiji je jedini objekat te vrste u Sarajevu, izgrađen 1891. godine, po nacrtu češkog arhitekte Aleksandra Viteka.

Sarajevski Sebilj se pojavljuje u traileru na 1:48 minuta.