Sarajevo Film Festival predstavio žiri takmičarskog programa za igrani film

Sarajevo Film Festival (SFF) predstavio je članove žirija za četiri kategorije takmičarskog programa na ovogodišnjem 25. izdanju jedne od najvecih filmskih smotri u regionu.

Članovi žirija su: režiser i scenarist Ruben Östlund (predsjednik žirija), direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Bero Beyer, direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije, Netflix, Funa Maduka, glumica Jovana Stojiljković te režiserka Teona Strugar Mitevska članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

Ruben Östlund (Švedska)

Ruben Östlund rođen je 1974. na otočiću Styrsö, na zapadu Švedske. Studirao je grafički dizajn prije nego što je upisao Sveučilište u Gothenburgu gdje upoznaje Erika Hemmedroffa s kojim će kasnije osnovati produkcijsku kompaniju Plattform Produktion. Strastveni skijaš, Östlund je režirao tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima.

Tu sklonost je razvio i usavršio tokom studija filma, i ona ostaje jedan od zaštitnih znakova njegovog autorskog izraza. Östlund se proslavio svojim duhovitim i preciznim prikazima ljudskog društvenog ponašanja, kao i stručnim korištenjem Photoshopa i drugih sličnih softvera za obradu slike u svojim filmovima.

Njegov prvi igrani film, MONGOLOID S GITAROM, koji je producirao suosnivač tvrtke Plattform Produktion, Erik Hemmendorff, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Film je potom prikazan u kinima u više od 20 zemalja svijeta i na brojnim filmskim festivalima, te je učinio Östlunda međunarodno poznatim.

Bero Beyer (Nizozemska)

Bero Beyer od augusta 2015. obavlja funkciju generalnog i umjetničkog direktora Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. Beyer je prethodno radio kao nezavisni filmski producent u Nizozemskoj.

U sklopu svoje kompanije Augustus Film (osnovane 2000.) producirao je niz višestruko nagrađenih filmova, uključujući film RANINO VJENČANJE, koji je premijerno prikazan u programu Semaine de la Critique Filmskog festivala u Cannesu (2002), i prvi palestinski film nominiran za nagradu Oscar, RAJ NA ZEMLJI.

Godine 2008 koproducirao je film režiserke Annemarije Jacir, SO OVOG MORA, koji je prikazan u Un Certain Regard programu Filmskog festivala u Cannesu i kandidiran je za nagradu Oscar, a na međunarodnom tržištu ga je distribuirala kompanija Pyramide.

Funa Maduka (Nigerija)

Funa Maduka direktorica je odjela za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u medijskoj kompaniji Netflix, gdje u sklopu svojih redovnih obaveza sarađuje s već etabliranim filmskim stvaraocima i filmskim stvaraocima u usponu iz svih krajeva svijeta.

Od dolaska na ovu poziciju, predvodi globalnu ekspanziju kompanije i koordinira uspostavom kataloga izvornih fimskih sadržaja proizvedenih za Netflix u više od 100 zemalja svijeta. Filmovi koje je osigurala za Netflix, kompaniji su donijeli prve nominacije za nagrade Zlatni Globus i Oscar.

Diplomirala je historiju na Sveučilištu Cornell, a zvanje magistrice za poslovnu administraciju stekla je na Harvadskoj poslovnoj školi gdje je bila i predsjednica upravnog odbora i predsjednica vijeća studenata.

Nagrađivana je filmska radnica, te režiserka i producentica prvog nigerijskog filma koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu Sundance. Aktivno se zalaže za pravo žena na obrazovanje i sudjeluje u inicijativama za osiguravanje prava pristupa izvorima vode.

Jovana Stojiljković (Srbija)

Jovana Stojiljković (27) rođena je u Beogradu gdje je napravila prve glumačke korake u školi Nenada Nenadovića, da bi već u trećoj godini srednje škole dobila prvu ulogu u filmu KLIP. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića.

Prva uloga je s 11 godina u TV drami MALI POLOŽAJNIK za RTS. U toku studija igra glavnu ulogu u filmu PANAMA u režiji Pavla Vučkovića za koju dobija mnogobrojne nagrade na festivalima u Srbiji. Do sada igrala je u filmovima Olega Novkovića OTADŽBINA, BRANIO SAM MLADU BOSNU S. Koljevića, KAD LJUBAV ZAKASNI I.

Stefanovića, u seriji SENKE NAD BALKANOM D. Bjelogrlića. U 2018. godini veliki uspjeh postiže serija JUTRO ĆE PROMENITI SVE, kao i film JUŽNI VETAR gdje Jovana igra jednu od glavnih uloga.

Zaposlena je u pozorištu “Atelje 212” u Beogradu. Igra u pozorištima “Jugoslovensko dramsko”, “Zvezdara Teatar” i “Boško Buha”.

Teona Strugar Mitevska (Sjeverna Makedonija)

Teona Strugar Mitevska, dijete umjetnika, rođena je 1974. godine u Skopju, Makedonija. U djetinjstvu se bavila glumom, studirala je slikarstvo i grafički dizajn, a potom je završila magistarski studij filma u Tisch školi za umjetnost Sveučilišta u New Yorku.

Kao režiserka je debitirala 2001. s kratkim filmom VETA, a potom je režirala filmove: KAKO SAM UBIO SVECA (2004), JA SAM IZ TITOVOG VELESA (2007), ŽENA KOJA JE OBRISALA SUZE (2012), TERESA I JA (2013), KADA DAN NIJE IMAO IME (2017) i BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA koji je snimila 2018., a premijerno je prikazan u takmičarskom programu Filmskog festivala u Berlinu.

Od svoga osnivanja, njena produkcijska kuća SESTRE I BRAT MITEVSKI koproducirala je filmove DRVO DIVLJE KRUŠKE režisera Nuri Bilge Ceylana, NOĆNI ŽIVOT režisera Damjana Kozole i SIERANEVADA u režiji Christija Puiuja.

Francusko ministarstvo kulture 2018. godine odlikovalo ju je Ordenom viteza književnosti.