Sarajevo Film Festival odolijeva i pandemiji Coronavirusa jer pripreme nisu obustavljene

Cijeli svijet, pogodila je pandemija izazvana COVID-om 19, tako da su svi događaji u filmskoj industriji otkazani ili prolongirani za naredni period, međutim Sarajevo Film Festival neće biti prolongiran jer su čelnici festivala odlučili prebroditi haos i krizu uzrokovanu coronavirusom.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, potvrdio je kako će ovogodišnji Sarajevo Film Festival biti održan kao što je to i planirano, od 14. do 21. augusta 2020, jer kako kaže: festival je pokrenut 1995. godine, u trenucima kada je Sarajevo bilo bombardovano i okruženo snajperima.

“Prvi SFF održan je onda kada nismo imali hrane, vode ni struje”, objasnio je Purivatra i rekao kako ne želi samo online verziju festivala – Sarajevo Film Festival će na kreativan način odgovoriti na novonastalu situaciju.

Jovan Marjanović, jedan od čelnih ljudi Sarajevo Film Festivala, izjavio je kako je za očekivati da će na ovogodišnjem festivalu biti manje gostiju, a način održavanja programa će biti prilagođen.

“Vjerujem da će veliki broj profesionalaca i dalje učestvovati na festivalu jer je Sarajevo Film Festival glavno mjesto susreta filmske industrije u ovom dijelu svijeta”.

Tim Sarajevo Film Festivala je u stalnom kontaktu sa predstavnicima svih nivoa vlasti i sa nadležnim institucijama.

U stalnom kontaktu sa Kantonom i Gradom Sarajevo, neprekidno se razmatraju sve moguće opcije u skladu sa situacijom i preporukama, a na prvom mjestu je sigurnost zdravlja svih građana Sarajeva i posjetilaca Festivala.