Serije

Sapunice, telenovele i serije

sapunicaOd trenutka nastanka pa sve do danas ljudi ova tri naziva koriste kao da imaju isto značenje, ali nije ni čudo jer emiteri sve nazivaju serije i prave grešku.

Sapunica – je naziv za radio i televizijske serije dramskog tipa koje imaju neograničeno trajanje, koje prati konstantno mijenjanje glumaca i ponavljanje scena na novim glumcima. Na početku sapunice su bile samo na radiju kao novom mediju, a pojavile su se 1930-ih godina u SAD – u da bi se kasnije pojavile i na TV u 1940. godine.

Sapunice su postale veoma popularan žanr, pogotovo u periodu kada su domaćice bile u kući. Naziv su dobili jer su se prvo emitovale reklame o sapunima i kućnim potrepštinama. Pošto je vremenom ovaj izraz dobio loše značenje, kuće koje prave serije su dodale naziv dramske serije kako bi privukli gledaoce da bi mislili da je riječ o kvalitetnom sadržaju.
Sapunice na početku imaju okvirni glavni zaplet i likove, ali se njemu tokom odvijanja radnje pridodaju novi likovi i podzapleti, koji, nakon što glavni zaplet završi, postaju glavni zapleti.

Telenovela – je specijalizirana forma televizijske serije koja potiče iz Latinske Amerike. Od 80-ih godina 20. stoljeća postale su popularne i u drugim krajevima svijeta. Prikazuju se iz perspektive najčešće ženskog glavnog lika, a danas sve češće se proizvode s muškim glavnim likom ili s tinejdžerskim glavnim junacima kako bi privukli što više gledalaca.
Dnevno se emituje po jedna epizoda, a traju između 4. mjeseca i godinu dana, dok epizode završavaju dramatično i neizvjesno kako bi zainteresovali gledaoce i nastavili ih iz dana u dan gledati.

Radnja telenovele je zaokružena gdje je sporedna i glavna radnja i likovi međusobno povezani i omogućavaju pračenje više priča u isto vrijeme. Za telenovele je bitan i tzv. “melos u drami” koja pored izgovorenog odnosno vizuelnog ima i slušni efekak koji pojačava doživljaj.

Serija – je zabavni programi koji se, u epizodama, emitira na programima, a radnja svake serije je individualna i nezavisna.
Na televiziji se prikazuju TV serije različitih žanrova: TV dokumentarac, TV drama, TV komedija, TV miniserija, TV crtani i filmsapunicareality TV. Zavisno od toga kojem žanru pripadaju varira i njihova dužina trajanja. Serije su dokaz da nije potrebna drama, prekidanje kada je skoro pa kraj da bi bilo gledano.

Dužina sapunica, telenovela i serija je ograničena i neograničena ali u biti dužina zavisi i od gledanosti, jer jedino što može zaustaviti ili produžiti je pad gledanosti.