Vijesti

Russell Crow u horor filmu “Papin egzorcist” stiže u bh. kina

U bh. kina 6. aprila Dolazi horor-triler religiozne tematike inspirisan memoarima sveštenika Gabrielea Amortha, nekadašnjeg glavnog egzorcista Vatikana za kojeg se navodi da je odradio preko 100 hiljada egzorcizama do 2016. kada je umro u 91. godini.

Russell Crowe, gledateljima najdraži iz epskog spektakla “Gladijator”, a poznat i po ulogama u Oscarom nagrađenim klasicima “Blistavi um” i “LA povjerljivo” te blockbusterima “Čovjek od čelika” i “Thor” utjelovljuje popularnog i kontroverznog Amortha u svom prvom horor filmu.

Prvi trailer filma koji je jučer objavljen prikazuje zastrašujećeg demona, duboko zakopanu vatikansku tajnu i opasnost koja seže čak i do samog pape.

Glavnog egzorcista Vatikana, prekaljenog Gabrielea Amortha pozivaju da istraži opsjednutost jednog dječaka. Poznavajući da 98 posto slučaja zahtjeva samo kvalitetnu psihološku pomoć, ostaće iznenađen kad otkrije da dječaka zaista opsjeda demon, ali i da demon s Vatikanom dijeli dugo skrivanu misteriju te da su mu namjere puno gore nego što je Amorth očekivao…

Ovaj horor triler režirao je Julius Avery (“Operacija Overlord”, “Samaritanac”), a scenario su pisali Michael Petroni i Evan Spiliotopoulos (“Herkules”, “Lovac i ledena kraljica”, “Nečastiva”). Ulogu pape glumi legendarni talijanski glumac Franco Nero (“Django”, “Umri muški 2”, “John Wick 2”), a u nesvakidašnjoj suradnji s Russellom Croweom slušamo popularnog negativca Ralpha Inesona (“Harry Potter”, “Černobil”, “Igra prijestolja”, “Vještica”) koji daje svoj hrapavi, duboki glas jezivom demonu u tijelu dječaka.

Film je inspirisan memoarima sveštenika Gabrielea Amortha – “Egzorcist govori” i “Novi izvještaji jednog egzorcista”, koji su brzo postali međunarodni bestseleri.

Amorth je rođen 1925. godine u Modeni, zaređen je 1954., a u 61. godini života postaje egzorcist Rimske biskupije. Godine 1990. osniva Međunarodno udruženje egzorcista i predsjeda do 2000.

Nakon toga, posvetio se gore navedenim memorarima koji su poslužili kao inspiracija za ovaj nadnaravni horor triler koji u distribuciji C2 film, zvaničnog zastupnika studija Sony za BiH, stiže na repertoar svih BH kina i bioskopa početkom aprila.

Ostavite komentar