Ruski psiholozi “Mašu i medvjeda” proglasili najštetnijim crtanim filmom za djecu

masa-i-medvjedRuski mediji šokirali su viješću kako je, nakon sprovedenog psihološkog istraživanja u ovoj zemlji ustanovljeno kako je popularna animirana serija “Maša i medvjed” zauzela prvo mjesto na listi najštetnijih dječijih crtanih filmova.

Psiholozi su, unatoč tome što je ovaj ruski proizvod u vrlo kratkom roku zarobio srca djece i odraslih širom svijeta, izrazili zabrinutost zbog negativnog utjecaja koji serija ima na djecu, ponajviše zbog lošeg ponašanja njenog glavnog lika, Maše.

Planet-todaj.ru objavio je studiju ruskih psihologa koji su istražili efekte raznovrsnih dječijih emisija na dječiju psihu i napravili listu najštetnijih.

Problem leži u tome što lik Maše demonstrira nedolično ponašanje koje prolazi nekažnjeno te tako djeci ne dozvoljava da nauče razlikovati dobre manire od loših.

Na drugom mjestu se nalazi američki animirani film Monster High koji se djeci ne preporučuje zbog vulgarnog rječnika.

Treće mjesto je pripalo crtanom “Sponge Bob Squarepants”, a navodi se kako je upravo Spužva Bob lik koji je sebičan i koji konstantno kritikuje sve oko sebe. Četvrto mjesto je zauzeo omiljeni crtić “Tom and Jerry”.

“Maša i medvjed” je premijerno prikazana 2009. godine, a serija je ubrzo stekla planetarnu popularnost. Maša je razigrana djevojčica koja u svakoj epizodi pravi probleme te zbog toga njen partner Medo upada u nevolje.

Psihologinja Yana Karina objašnjava kako je Mašino ponašanje neprihvatljivo, ali i medino, budući da on svakodnevno trpi njene nestašluke te i sam upada u probleme zbog nje. Međutim, serija bi mogla, ukoliko se ne shvati ozbiljno i ukoliko služi isklučivo za zabavu, imati i pozitivni utjecaj.