Rusi zabranili film ‘Child 44’

Već je postala tradicija da se zabranjuju filmovi koji govore o temama koje se ne sviđaju određenim vlastima, pa one odluče da je taj film štetan po njih, i zabrane da ga publika gleda. U nekim slučajevima cenzura je doista opravdana: recimo kada se radi o suviše surovim filmovima onda se cunzura donese na uzrast, odnosno dozvoli se gledanje filmova samo odrasloj publici koja ima jak želudac. Sve ostalo je naprosto suzbijanje sloboda… Ali otom-potom.

Prošle godine je recimo film ‘Exodus: Gods and Kings‘ bio zabranjen u nekoliko arapskih zemalja. Sada je evo zabranjen film ‘Child 44‘ u Rusiji.

Ali da ne bi bilo zabune: nisu samo neke tamo države one koje zabranjuju filmove. Sjetite se samo kolika se halabuka dizala oko filma ‘U zemlji krvi i meda‘ Angeline Jolie, čija se radnja odvija u Bosni.

Pogledajte Top 10 zabranjivanih filmova.

Rusko ministarstvo kulture i filmski distributeri dogovorili su se da zabrane prikazivanej filma “Dijete 44”, nekoliko dana prije premijere.

Film gvoori o sovjetskoj policijskoj istrazi užasnih ubistava djece iz 1953. godine.

Ministarstvo kulture je saopštilo da je primilo pritužbe zbog “izvrtanja historijskih činjenica i samovoljnog tumačenja događaja, kao i slika i karaktera sovjetskih građana u tom periodu”.