Robert De Niro primio Počasno Srce Sarajeva: Cijenit ću i čuvati ovu nagradu

rober-de-niro
foto: klix.ba

Američkom glumcu Robertu De Niru, prije početka projekcije filma, u sarajevskom kinu Open Air uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

“Hvala ti, Miro. Cijenit ću i čuvati ovu nagradu jer nema drugog grada na svijetu koji pokazuje svoje srce i hrabrost uprkos tragediji”, poručio je De Niro.

“SFF i Tribeca dijele sličnu filozofiju, moć filma i umjetnosti koja nas povezuje. Nastali su u teškim uslovima i borbe da se održimo i preživimo. Čast mi je biti dio ove misije”, istakao je glumac.

“Taksista” je izašao 1976. godine, a u čast 40. godišnjice od prikazivanja restauriran je, i priliku da ga prva pogleda imala je publika SFF-a.
Film govori o poteškoćama osamljenog njujorškog taksiste Travisa Bicklea koji očajnički pokušava promijeniti vlastiti život. “Taxi Driver” je ocijenjen od kritike, filmskih stvaralaca i publike jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominovan za Oscara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca (De Niro), osvojio je Zlatnu palmu Cannes Film Festivala 1976. godine te dva Zlatna globusa.