RIFF : fokus na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Španjolsku

bocci-iz-triptika-o-glavnom-gradu-bihPredstojeći festival nezavisnog filma što će se od 25. studenog do 1. prosinca održati u Rimu, predstavlja 110 ostvarenja iz 24 zemlje. Ovogodišnje izdanje se fokusira na Bosnu i Hercgovinu, Hrvatsku i Španjolsku. Retrospektiva jubilarne, 15. manifestacije RIFF-a, biće posvećena poznatom glumcu Claudiu Caligari.

Program “Nove filmofilije” predstavlja autorska ostvarenja uz pomoć Instituta Cervantes.”Priče o opsadi” obilježavaju dva desetljeća od prestanka rata u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući filmovima Giancarla Bocci : “Dnevnik, tisuću dana opsjede”,”Sarajlije” i “Mostovi Sarajeva”.

Uz suradnju Festivala “Kinookus” što se svakog rujna održava u Stonu, projiciraće se “Ribarske priče” Chiare Bove Makiedo a publika će, zahvaljujući brojnim kuharima i šefovima iz Hrvatske, probati sva jela i pića, viđena na ekranu. Rimljani će prisustvovati projekciji “Zvjeri”, hrvatsko-finskog kratkog filma Daine O. Pusić, “Novog doma”, slovenskog cineaste Zige Virca i kosovsko-engleske koprodukcije “Doček”, Daniela Mullroya.

RIFF ima podršku Glavne filmske direkcije Italije, Ministarstva kulture i oblasti Latium. Dobija sredstva od organizacije “Rim središte kulturnog uspona” u suradnji sa ISAE.

Džana Mujadžić