Režiser Luc Besson oslobođen optužbi za silovanje

Režisera Luca Bessona francusko tužilaštvo oslobodilo optužbi za silovanje za koje ga je prijavila glumica Sand Van Roy, koja je navodno s njim bila u tajnoj vezi dvije godine.

No, protiv režisera, pokrenuta je nova preliminarna istraga, nakon što ga je za seksualno napastovanje prijavila još jedna žena.

Nakon istrage, utvrđeno je kako poznati režiser nije kriv za silovanje za koje ga je optužila glumica, koja je tvrdila da ju je Besson silovao u hotelskoj sobi u Parizu. Njegovi advokati izjavili su kako je istraga okončana.

Glumica, koja se pojavila u dva njegova filma, u prijavi je rekla kako se osjećala loše nakon što je popila čaj te da ju je onda Besson silovao. No, istraga je pokazala da nije bila pod utjecajem nedozvoljenih supstanci.

Nakon njezinih optužbi istupilo je još osam žena koje reditelja optužuju za seksualno uznemiravanje.

Jedna glumica tvrdila je kako je morala “na rukama i nogama” bježati s castinga u njegom uredu u Parizu. Bessonovi predstavnici ističu kako on kategorički opovrgava sve optužbe. Luc Besson poznat je po filmovima “Peti Element”, “Veliko plavetnilo”, “Nikita”, “Leon profesionalac” i drugima.