Regionalni filmovi na Festivalu u Trstu

Proboj mladih cineasta

Poznata manifestacije sedme umjetnosti, filmski Festival u Trstu što će se organizirati od 22. do 24. sjećnja u popularnom programu Kad se Istok pridruži Zpadu /When East Meets West/, koji je i najgledniji, predstavlja 22 projekta iz 15 zemalja.
U Trst uskoro stiže 350 profesionalaca iz 30 zemalja koji će učestvovati u WEMW i raspravljati o brojnim vidovima filmske industrije.
Među projektima je 10 dokumentaraca i 12 dugometražnih fikcija, odabranih između 300 kandidata iz 48 država.

– Radosni smo i ponosni što imama kvalitetne filmove, raznolike priče i nadarene reditelje pa producente- izjavio je šef WEMW-a Alessandro Groppleno.

Sva odabrana ostvarenja se natječu i za dvije nove nagrade: najprije CNC razviće čiji će pobjednik dobiti i 5000 eura za najbolji projekt i pravo na učešće u europskoj filmskoj mrezi EWA i Srebreno priznanje, što će se odsada dodjeljivati najuspješnijoj rediteljici.

When East Meets East 2017. godine će imati i druge inicijative zadjelovanja u progresu posebno za dokumentarni program nazvan Cast Stop Trieste, zatim filmske ateljee fikcija, First Cut, predstavljanje završenih ostvarenja, potom “Rođen u Trstu” kako se naziva raskošan program posvećen koprodukciji.

Među projektima što su dobili prolaznu kartu za prestižni program su, između ostalih, film Cristine Picchi “O kraju”, “Alfa” prvo igrano ostvarenje Sarajke Une Gunjak posvećeno postojanju u iseljenjištvu, u produkciji SCCA/pro.ba/BiH i hrvatskog Nukleusa, češki film nazvan “Lust of life”, Radovana Sibrka, “Korisnici”, srbijanskog reditelja Ivana Ikića u produkciji Sense-a, poljski projekt “The Wind” Mikaela Brichanskog ili slovačko, austrijsko-talijanska koprodukcija Petera Kereksa “Želeći zvijezdu”.

Džana Mujadžić