Rediteljica imenovana za “Oscara”-porijeklom Sarajka

Deniz-Gamze-ErguvenMilionsko gledalište

Francusko ministarstvo vanskih poslova je na svečan način proslavilo šesto izdanje festivala “on line” “Rendez -vous with French Cinéma” zajedno s UniFrance. Tako su probrani uzvanici i nekolicina novinara poznatih galskih televizija, Paris Matcha i saradnica ovog glasila, saznali da su treći put u četiri zadnje godine, hexagonska ostvarenja privukla 100 miliona međunarodnih gledalaca. Sa 106 miliona ulaznica i 600 miliona eura zarađenih u kino dvoranama izvan Francuske, galska sedma umjetnost proslavlja najuspješniju godinu. Francuska je aktualno, drugi svjetski izvoznik filmova i prva na Starom kontinentu.
U prisustvu ministra Laurenta Fabiusa, UniFrance- udruženje za promociju i eksport francuskog filma u svijet, dodijelilo je prvi put French Cinema Award 2016. Nagradom nastoji izdvojiti osobe koje su djelovale s ciljem propagiranja i sveobuhvatnog predstavljanja francuskog filma u inozemstvu. Prestižni trofej od svijetlog kristala, ostvaren u manufakturama Saint-Louis oformljenim 1586 godine, koji simbolizira vatru i ljudski udisaj, dodijeljen je Dimitriju Rassamu i Atonu Soumache iz produkcije “On Entertainment” za međunarodni uspjeh animiranog filma “Mali Princ”/Le Petit Prince/. Isto priznanje će, uskoro, dobiti na “Pekangu”, predsjednik China Films a u aprilu predstavnik talijanske sedme umjetnosti, za vrijeme “Nedjelje francuskog filma” u Rimu.
Među uzvanicima smo susreli tursko-galsku rediteljicu Deniz Gamze Erguven koja je “skočila do neba” kada je saznala da je film “Mustang“, među pet kandidata za “Oscara” u kategoriji stranih ostvarenja. Najprije je izjavila kako je neobično susresti čak i novinare iz južne Europe, na diplomatskom slavlju galskog filma:

-Moram vam povjeriti da sam i ja malo iz Bosne jer mi je baka doselila u Izmir iz Sarajeva. Porodica se prezivala Nezirović!

Mnostvo novih projekata

-Nagrađeni ste na SFF-u, “Petnaestorici reditelja”, značajnom programu Festivala u Cannesu, u Stockholmu, a sada se natjećete i za “Oscara”. Bićete među zvijezdama 88 ceremonije. Kako to doživljavate?

– ‘Jako dobro! Bila sam u Los Angelesu gdje sam također stanovala jedno vrijeme pa sklopila nekolicinu ugovora, a imam tri-ćetiri konkretna sadržaja, za nova ostvarenja. Oduševljena sam što je “žensko pitanje”, napokon, privuklo pažnju svjetske sedme umjetnosti. Samo razmišljam o slijedećim projektima.’ Opaska je izazvala osmijeh i podizanje obrva, zgodnog francusko-američkog zaručnika, 37-godišnje cineastice.

-Može li se više znati o sinopsisu jednog ili dva buduća ostvarenja?

-Nikako, jer Amerikanci ne žele nista rizikovati, niti se rado povjeravaju kada su u pitanju značajna sredstva, i ako smijem reći, umjetnički vrijedni planovi.

-Kako je “Mustang” primljen u Turskoj ?

-Vlasti ga mrze, a publika voli, posebno ženska!

-U Francuskoj je saznanje da je Vaš film odabran predstavljati zemlju u Hollywoodu, najprije, izazvalo negodovanje ali kako ste usli među povlaštenih pet kandidata za “Oscara”, aktualno ga svi hvale i slave. Kako to objašnjavate?

-Provela sam u Francuskoj, odnosno Parizu, veliki dio djetinjstva jer mi je otac diplomat. Ostvarenje je i zamišljeno desetljeće ranije na Fémisu, najpoznatijoj evropskoj visoko-školskoj ustanovi, koju sam pohađala i završila. Najvrijednije je što u ovoj zemlji svako ko se trudi i izdrži kritike, na kraju dobije ono što zaslužuje. Ali “Mustang” je i turska, pa njemačka koprodukcija, također.

-Hoćete li ponovo snimati na Balkanu?

-Razumljivo, to je moja oblast. Možda u Bosni i Hercegovini, da odam počast mojim korijenima.

-Šta mislite o ostala četiri “strana” kandidata: danskom, jordanskom, mađarskom i kolumbijskom filmu?

-Svi su originalni i kvalitetni, pa ćemo imati priliku za uzbudljivo i lično natjecanje!

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *