Reditelj Modrić u Trstu

Danas (četvrtak, 25. siječnja) će se u tršćanskom Studio Tommaseo održati projekcija dva srednjemetražna filma redatelja Bernardina Modrića.

Prvo će biti prikazan igrani film “Moja Europa” u kojem su briljirale glumice Andreja Blagojević, Maria Braico Štifanić i Elvia Nacinovich. Priča je to o Mariji koja, kao i 36.000 Hrvatica, radi u Italiji kao njegovateljica, domaćica i družbenica starih, bolesnih i nemoćnih Talijana i Talijanki o kojima njihove obitelji ne mogu brinuti na neki drugi način. Marija ovaj posao radi već 5 godina i njime omogućava relativno lagodan život svoje obitelji u Hrvatskoj.

Drugi film je dokumentarac “Fabrio” koji prikazuje život i djelo istaknutoga hrvatskog književnika Nedjeljka Fabrija. Njegovi romani i drame snažno se prepliću s dramatičnom povijesti Rijeke, a publicistička djela gotovo beletristički tumače ta zbivanja.
Filmovi su nastali u produkciji riječkog “Istra filma”, a sufinancirani su sredstvima Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije.

Organizatori ovoga događanja su Regija Friuli-Venezia-Giulia i Zajednica Hrvata u Trstu.