Reditelj i književnik Pero Kvesić nagrađen “Zlatnim rogom” u Krakovu

Pero Kvesić, jedan od scenarista kultnog filma Rajka Grlića “Samo jednom se ljubi” iz 1981. godine, osvojio je na 57. izdanju Filmskog Festivala u Krakovu , “Zlatni rog” za kratko, dokumentarno ostvarenje “Dum Spiro Spero” u zvaničnom međunarodnom programu. Članovi žirija : Cinthia Gil, producentica, Pawel Lozinski reditelj, Miroslav Janek, cineast, Marek Rozenbaum producent i filmska kritičarka Julia Teihmann su obrazložili kako ih je osvojio snagom umjetničkog izraza koji se ogleda u ljepoti i ljubavi postojanja, te posebnim humorom, pričajući o osobnoj bolesti-raku pluća! Uradio je to na šaljiv, ljudski i dostojanstven način. Hrvatski reditelj je dobio i novčanu podršku od 7000 eura.
Dokumentarni film je već bio nagdrađen na Liburnia festivalu gdje je, takođe, proglašen najboljim! Na talijanskoj smotri sedme umjetnosti Dei Populi, ostvarenje nadarenog umjetnika je dobilo Grand Prix. U Puli mu je uručena nagrada “Vedran Šamanović”.
Krakovsko kinematografsko slavlje je među najuvaženijim i najstarijim u Europi, što njeguju kratkometražni, dokumentarni film. Potpora festivala su četiri upečatljiva programa : Doc Film Music, poljski nacionalni, pa dokumetarni i kratokmetražni.
Prikazana je i animirana realizacija Vessele Danceve i Ivane Bogdan u koprodukciji hrvatskog Bonobostudija. “Zlatnog zmaja” je dobio Mattieu Gariglin za argentinsko-švicarsko ostvarenje “En La Boca”.

Također književnik, novinar i bloger Petar Pero Kvesić je rođen u Zagrebu 1950. godine. Diplomirao je filozofiju i sociologiju pa veoma mlad, u 17 godini surađivao u Plavom vjesniku. Studirajući uređivao je Omladinski tjednik, Studentski list i Tjedni list omladine. Bio je među pokretačima kluba “Jabuka”. Dugo je boravio u SAD pa po povratku u domovinu uređivao omladinski glasnik Polet i časopis Pitanja. Pisao je u Startu, ostvario seriju animiranih filmova “Mali, leteći medvjedi” te pokrenuo časopis Quorum. Nakon nekoliko godina nezaposlenosti uređivao je Vjesnikovu press agenciju, posebno magazine Erotika i Humor erotika. Početkom trećeg milenijuma uređivao je i pisao u dječijem zabavniku Bum. Surađivao sa Slobodnom Dalmacijom i poslovnim EPH Dnevnikom. Uređivao je i zabavnik Tomica i prijatelji, Hot Wheels i Spužvu Bob Skockani. Dugo uređuje i blog Čovjek- vadičep sreće ženu-ribu!

Latinska mudrost ‘Dum Spiro Spero’ prevodi se : “Dok dišem nadam se”! Po Kvesićevim shvatanjima svi umiremo od rođenja te je najbitnije shvatiti vrijednost življenja i uživati u radosnim trenutcima.

Džana Mujadžić