Početna / Vijesti / Reditelj francuskog “Novog vala” Jacques Rivette više nije

Reditelj francuskog “Novog vala” Jacques Rivette više nije

Jacques RivetteMeđu najmarkantijim predstavnicima poznatog francuskog “Novog vala”, čuveni reditelj Jacues Rivette se upravo ugasio, sa skoro 88 godina. Učen i načitan cineast je često adaptirao poznate romane brojnih književnika, posebno Balzaca koji mu je bio stalna inspiracija. U Rouenu je jako mlad snimio kratki film sa malo sredstava, odmah zapažen a po dolasku u Pariz, reditelj je 1960 godine ostvario remek djelo “Pariz nam pripada”/Paris nous appartient/ sa prepoznatljivom, prirodnom estetikom Novog vala i temama tajnih društava, zavjera, klopki u jako jednostavnoj priči o grupi mladih glumaca, što nastoje ostvariti postavku Shakespearea.

Zahvaljujući “Redovnici” koju je magistralno tumačila i danas aktivna Anna Karina pa skandalom izazvanim djelom o tjelesnim spoznajama časne sestre i zabranom prikazivanja naređenom od strane tadašnjeg ministra kulture, André Malrauxa, Rivette je postao planetarno poznat. Između realizacija je pisao u Filmskoj gazeti i čuvenim Filmskim sveskama/Cahiers du Cinéma/ čiji je bio urednik od 1963 do 1965. Slijedili su ga Jean-Luc Godard, Eric Rohmer i dobar prijatelj Claude Chabrol koji ga je nazivao Cheshire, po mačku Alice iz Zemlje čuda. Nezaboravno je i rediteljevo dugometražno ostvarenje “Luda ljubav” iz 1969 godine u kome je glavnu ulogu uz Jeana Pierrea Kalfona tumačila Bulle Ogier, umjetnica sa kojom je ostvario sedam filmova.

Nakon “Sjevernog mosta”, “Céline i Julie putuju brodom”i drugih privlačnih ostvarenja, poput amblematičnog filma “Četvoročlana banda”/La Bande des quatre/ iz 1988, reditelj tri ljeta kasnije organizuje šok gledateljima, četvorosatnim filmom posvećenom slikarstvu “La Belle Noiseuse” s Emmanuelle Béart i Michelom Piccolijem. Ostvarenje nadahnuto Balzacovim romanom “Nepoznato remek-djelo” dobilo je u Cannesu Veliku nagradu žirija i postiglo ogroman uspjeh kod publike. To nije bilo slučaj “Ivane Orleanske”, snimljene 1994, koju je odsustnost liričnosti i trajanje udaljilo od publike, iako je tada mlada glumica Sandrine Bonnaire, dobila simpatije kritike. Epopeja o Djevici iz Orléansa je zadivila hisoričare. Zadnji film je snimio prije devet godina, pod nazivom “Ne dirajte sjekiru”.

Džana Mujadžić