Reditelj francuskog “Novog vala” Jacques Rivette više nije

Jacques RivetteMeđu najmarkantijim predstavnicima poznatog francuskog “Novog vala”, čuveni reditelj Jacues Rivette se upravo ugasio, sa skoro 88 godina. Učen i načitan cineast je često adaptirao poznate romane brojnih književnika, posebno Balzaca koji mu je bio stalna inspiracija. U Rouenu je jako mlad snimio kratki film sa malo sredstava, odmah zapažen a po dolasku u Pariz, reditelj je 1960 godine ostvario remek djelo “Pariz nam pripada”/Paris nous appartient/ sa prepoznatljivom, prirodnom estetikom Novog vala i temama tajnih društava, zavjera, klopki u jako jednostavnoj priči o grupi mladih glumaca, što nastoje ostvariti postavku Shakespearea.

Zahvaljujući “Redovnici” koju je magistralno tumačila i danas aktivna Anna Karina pa skandalom izazvanim djelom o tjelesnim spoznajama časne sestre i zabranom prikazivanja naređenom od strane tadašnjeg ministra kulture, André Malrauxa, Rivette je postao planetarno poznat. Između realizacija je pisao u Filmskoj gazeti i čuvenim Filmskim sveskama/Cahiers du Cinéma/ čiji je bio urednik od 1963 do 1965. Slijedili su ga Jean-Luc Godard, Eric Rohmer i dobar prijatelj Claude Chabrol koji ga je nazivao Cheshire, po mačku Alice iz Zemlje čuda. Nezaboravno je i rediteljevo dugometražno ostvarenje “Luda ljubav” iz 1969 godine u kome je glavnu ulogu uz Jeana Pierrea Kalfona tumačila Bulle Ogier, umjetnica sa kojom je ostvario sedam filmova.

Nakon “Sjevernog mosta”, “Céline i Julie putuju brodom”i drugih privlačnih ostvarenja, poput amblematičnog filma “Četvoročlana banda”/La Bande des quatre/ iz 1988, reditelj tri ljeta kasnije organizuje šok gledateljima, četvorosatnim filmom posvećenom slikarstvu “La Belle Noiseuse” s Emmanuelle Béart i Michelom Piccolijem. Ostvarenje nadahnuto Balzacovim romanom “Nepoznato remek-djelo” dobilo je u Cannesu Veliku nagradu žirija i postiglo ogroman uspjeh kod publike. To nije bilo slučaj “Ivane Orleanske”, snimljene 1994, koju je odsustnost liričnosti i trajanje udaljilo od publike, iako je tada mlada glumica Sandrine Bonnaire, dobila simpatije kritike. Epopeja o Djevici iz Orléansa je zadivila hisoričare. Zadnji film je snimio prije devet godina, pod nazivom “Ne dirajte sjekiru”.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *