‘Red Carpet’ uvertira za svjetske Nedjelje mode

Winslet GG 73Sezona nagrada

Sedma umjetnost je redovito odlična reklama modnim zbivanjima, koja u krizno doba trebaju pomoć i podršku! Jako praćena, nedavna 73 ceremonija “Golden Globes” , još jednom pokazala da filmske zvijezde lansiraju predstojeće modne smotre. Što je najznačajnije, slavlja ovog tipa ne rivaliziraju sa Fashion weeks, a “red carpets” imaju prednost ogromnog broja gledatelja kao i prisutnost najboljih i najomiljenijih glumica.

London je već upriličio uvod u 17 dnevne revije muškog Prêt-à-porter-a, što će biti slijeđene pariškim smotrama visoke mode i jednomjesečnim pokazivanjima ženskog Prêt-à-porte-ra. Zatim se u Francuskoj, početkom marta organizira Fashion Week pa će profesionalci, cijela dva mjeseca zajedno sa modnim slijedbenicima uključenim u Instagram i ostale društvene mreže, pratiti ritam njujorkških modnih predstavljanja, milanskih i londonskih također!
Zadnja filmska ceremonija u Los Angelesu, čuvena večer “Golden Globes” uvodi ono što se u Hollywoodu naziva “Awards Season”, odnosno intenzivan period lobbynga kako za filmska studia tako i stilište koji se nadmeću u davanju darova ali i strategijama oblačenja zvijezda show biza. Sedmonedjeljni maraton podrazumijeva Grammyje, Emmyje, Screen Actors Guild Awwards a kulminira 28. februara, sa najposjećenijom i najiščekivanijom večeri, poznatom Academy Awards koja dodjeljuje “Oscare”.
Dvije sljedeće sezone će podijeliti slavlja glamoura, kulta ljepote, stilisma što se odnedavno naziva hiperkompetitivnim, začinjenim melodramama.

Ako je internet povečao audijencije modnih smotri, one su jos uvijek zasjenjene svečanostima nazvanim “red carpet”. Ceremonija “Golden Globes” bila je prenosena u direkt u 167 zemalja pa su zvijezde prinuđene mijenjati toalete, nekoliko puta. U toj aktivnosti prednjači Ricardo Tisci, kreator pariškog branda Givenchy, navodno najvrijedniji nabavljač večeri “red carpet”! Slijedi ga Libanonac Elie Saab, također sa sjedištem u Gradu svjetlosti, pa čuvena kuća “Dior” iz pariške avenije Montaigne čije su veleposlanice Amal Clooney, Charlize Theron i “oscarizovana” galska star Marillon Cotillard koja ostvaruje zavidnu karijeru i u Novom svijetu.

Ogromni ulozi u glumice

U zadnje vrijeme ih je prevazišla Jennifer Lawrence, uposlena uz basnoslovne svote, u “Dior Addict”! Glumica se natječe i za “Oscara” , zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu “Joy”. Ako je, također, pariški brand “Louis Vuitton” u laganom zaostatku za prva tri, oblači Gwyneth Paltrow i Michelle Williamas, a izložen je svjetlima reflektora jer je kreator haljine Alicie Vikander, aktualno imenovane za najveće priznanje, zahvaljujući ulozi u filmu “The Danish Girl” .

Američki modni maestri slijede galske u korak, pa Francisco Costa, umjetnički direktor kreacija ženskih linija marke “Calvin Klein” , već uveliko prodaje haljine koje su nosile poznate umjetnice svjetskog filma, krojene po mjeri”!
Stručnjaci se slažu da je crveni tepih istinski “casino” fashiona jer velike i moćne marke ulažu velike svote u glumice, koje nose njihovu odjeću. Zato poznati stilisti poput Karla Lagerfelda koji se i sa 82 godine “druži” sa mladim glumicama, nastoje unovčiti oprave visoke mode i odjele ljepote nego i Prêt-à-porter-a. Razlog je prozaičan: glumice ne žele nositi modele viđene na manekenkama na modnim podijima. Sve više glumica zamjenjuju profesionalne manekenke u modnim kampanjama:
“Žene se lakše identificiraju sa Juliom Roberts i Jennifer Aniston, nego sa Kate Moss. Publika ima osjećaj bliskosti sa slavnim interpretatoricama koje gleda u zamračenim kinima ili na televiziji” ističe Kate Young koju su novinari Hollywood Reportera izabrali za najuticajniju kreatoricu Los Angelesa. Stilistica poznaje sadržaj jer oblači Michelle Williamas, Dakotu Johnson, Siennu Miller i Emiliu Klarke.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *