Različita: Nažalost, samo još jedan distopijski film za mlade

Tinejdžeri su evidentno s oduševljenjem prihvatili novopokrenuti post-apokaliptični trend, prepun kritike društva, kakav je vladao krajem 1960-ih i 1970-ih.
Jesu li konstantni sjevernokorejski, a odnedavno i ruski nagovještaji rata promijenili mentalni sklop tinejdžera koji su sve više počeli uživati u filmovima post-apokaliptičnog sadržaja? Upravo to mi se čini nakon odgledanog novog tinejdžerskog hita „Različita“ koji upravo počinje igrati u našim kinima.
Kao što već dobro znate, početkom 2001., u kinima širom svijeta počeli su se prikazivati prvi nastavci nekih od najpopularnijih filmskih serijala u povijesti – „Gospodar Prstenova“’ i „Harry Potter“. Kakve to veze ima s filmom „Različita“, koji je dočekao premijeru ovog četvrtka u našim kinima? Pa…recimo da je upravo s tim serijalima započela bespoštedna tržišna borba za naklonost mlađe, tinejdžerske publike kojoj je namijenjen i ovaj film.
Žanr fantasya se nametnuo kao logičan smjer, no niti „Kronike iz Narnije“, a kamoli „Zlatni Kompas“, nisu uspjeli ponoviti uspjeh spomenute Tolkienove trilogije ili onaj serijala o malom čarobnjaku. Tražila se alternativa, a ona je stigla u obliku vampirske počasti zvane „Sumrak Saga“. Neka se fanovi ne ljute, ali ja lično ne mogu prožvakati priču o ljepuškastim vampirima blijedima kao da su uvaljani u brašno dok skakuću po stablima i bore se s vukodlacima pod okriljem loših specijalnih efekata. Svi ti i brojni drugi razlozi nisu uopće bili važni hordama tinejdžera koji su itekako popušili tu vampirsku epidemiju i svojim fanatizmom gramzivim producentima filma priskrbili pravo bogatstvo.
I taman kad se pomislilo da ništa neće nadomjestiti taj zlatni rudnik, 2012. u kinima se ipak ukazao neočekivani hit „Igre Gladi“, a ostalo je povijest. To nas na kraju krajeva dovodi do ove priče – prvog nastavka filma „Različita“.
Već viđena priča
Priča nas vodi u futuristički Chicago, distopijsku budućnost u kojoj je nakon rata društvo podijeljeno u 5 frakcija: nesebične, srdačne, poštene, inteligentne i hrabre. Svaki tinejdžer nakon navršenih 16 godina mora odabrati jednu od 5 frakcija koja će biti usklađena s njegovim karakterom. Prilikom testiranja, Beatrice (Shailene Woodley) sazna da je ona različita, što znači da se osobno uklapa u razne frakcije. Beatrice se na kraju odluči prikloniti frakciji hrabrih, iz kojih nakon obuke mladi ljudi izlaze kao policajci ili vojnici. Tokom obuke Beatrice se zaljubi u mladog instruktora Četiri (Theo James), a nedugo nakon toga sazna i za urotu koja prijeti cijelom društvu…
Jesam ono malo prije spomenuo „Igre Gladi“? E, pa sad ih opet spominjem. „Različita“ je film koji bi pričom bio daleko intrigantniji, zanimljiviji i originalniji da nije filma, odnosno knjige „Igre gladi“. Čovječanstvo koje je umalo u potpunosti uništeno ratom (građanskim, svjetskim, svejedno), heroina koja se ne može pomiriti sa svojom novotkrivenom ulogom spasiteljice, ljubavni jadi, fašistički režim?
Ako se ja pitam, jednostavno je previše poveznica između ova dva filma. No, bit ću iskren – knjigu/e nisam pročitao i ne znam u kojem smjeru priča tačno ide. Ali sam gotovo siguran da su dosadašnji rezultati na kinoblagajnama bili zadovoljavajući za producente, s obzirom na to da su već potvrdili termine snimanja nastavaka.
Formula uspješnosti
Izgleda da se formula talentiran režiser (Neil Burger) + talentovani mladi glumci (Shailene Woodley i Theo James) + zvučna epizodna imena (Kate Winslet i Ashley Judd) još jednom pokazala uspješnom. Tinejdžeri su evidentno s oduševljenjem prihvatili novopokrenuti post-apokaliptični trend, prepun kritike društva, kakav je vladao krajem 60-ih i 70-ih s filmovima poput „Planet Majmuna“, „The Omega Man“’,“THX 1138“, „Zeleni Soylent“, „Rollerball“ ili „Loganov Bijeg“.
Ja lično nisam više u tinejdžerskim godinama i uvijek ću se prije diviti spomenutim SF klasicima koji su po meni imali daleko snažnije poruke i sveukupno su bolje realizirani unatoč limitiranim, često i više nego oskudnim budžetima. Modernom filmu tog tipa ne manjkaju ni talenti ni lova, ali nedostaju im te pokretačke ideje, snaga, poruka. Sve su ovo samo kopije kopija, iako mlađe uzraste to uglavnom ne brine. Ne zanima ih toliko originalnost priče koliko onaj završni cool dojam. „Različita“ se na kraju krajeva razlikuje od sličnih filmova samo imenom. Ostalo smo već sve vidjeli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *