Rajko Grlić, Srđan Penezic, Miloš Radović i Oton Bačar na Festivalu u Montréalu

Ustav_republike_hrvatskeLjubavna priča o mržnji

Devedeset-tro minutni igrani film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske” /The Constitution/ će imati svjetsku premijeru na “The World Film Festivalu” u Montréalu koji predstavlja svoje jubilarno, 40. izdanje od 25. kolovoza do 5 rujna. Biće na glavnom natjecateljskom programu između 22 ostvarenja 3. rujna u 11h i 30′ i 21h30′ i dan kasnije u 15h50′. Posebna priča o neobičnim susjedima iz iste zgrade što se ne podnose radi različitog imovinskog stanja, nacionalnosti, vjere i seksualnih navika se dopala organizatorima jedinog sjevernoameričkog natjecateljskog festivala, A kategorije.

Glavnu ulogu tumači srbijanski glumac Nebojša Glogovac kome je uloga umirovljenog profesora, deklariranog homoseksualca i travestija, najsloženija u filmskoj karijeri. Ostale susjede što se nikada ne bi upoznali niti razgovarali da nije bilo zajedničke nesereće, što ih je uputila jedne na druge i približila, uvjetujući da napokon otkriju da su ljudska bića, između ostalih tumače: Dejan Acimović, Ksenija Marinković, Božidar Smiljanić, Mladen Hern.
Scenario su napisali reditelj Grlić i Ante Tomić, a u rujnu će ga u obliku knjige objaviti zagrebački izdavac “Hena- com”. Producent ostvarenja je Ivan Maločar i “Interfilm”.

Selekcija “Međunarodnih prvih fikcija” predstavlja 98. minutno ostvarenje Srđe Penezića, užičanina iz Amerike, pod nazivom “Dobrica” isto kao i film Albanca Drena Zherke, od 93 minute pod nazivom “Odijek”.

Milos Radović je odabran pokazati svoj 85-minutni film “Dnevnik Mašinovođe” u programu “Pogledi na svjetski film”, a Slovenac Oton Bačar sa kratkometražnim 13-minutnim djelom bez dijaloga pod nazivom “Motus”, učestvuje u “Svjetskoj selekciji kratkih filmova”.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *