Rajko Grlić pobjednik Festivala Svjetskog Filma u Montréalu

Ustav Republike HrvatskeTrijumf Regije u Montréalu

Dugometražni igrani film Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske“, upravo je proglašen najuspješnijim ostvarenjem jubilarnog, 40. izdanja Festivala Svjetskog Filma u Montréalu gdje je dobio i Veliku nagradu Amerike pa naziv -najbolji film!

Nadareni i nadahnuti Grlić nije jedini nagrađeni reditelj sa Starog kontinenta. Žiri u sastavu Pierre-Henri Deleau, Claude Gagnon, Goran Marković, Donald Ranvaud i Eliseo Subiela je dozvolio trijumf Grliću i priči o četiri veoma različite osobe, čija se postojanja isprepliću na poseban način, što stavlja u pitanje mnoštvo socijalnih, političkih i etičkih tema još uvijek ne riješenih na jugo-istoku Europe.

Veliku nagradu žirija dobilo je kurdistansko-njemačko ostvarenje “Kuća bez krova” Soleen Yusef, a Belgijanac Nic Balthazar je proglašen najboljim učesnikom festivala, zahvaljujući filmu “Evrybody Happy”.

Najboljom glumicom je proglašena Hannah Hoekstra za ulogu u nizozemskom djelu “The Fury” Andrea van Durena, a najuspješniji interpret je William Dafoe za učešće u brazilskom filmu “My Hindu Friend”. Tursko ostvarenje “Swaying Waterlily” Seren Yuce je nagrađeno za najbolji scenario.

U okviru međunarodnog natjecanja Prvih djela, kosovsko-njemačka koprodukcija Drena Zherke “Eho” je dobila srebreni Zenith za najbolju fikciju ovog programa, ali i talijanski film “Dva eura po satu”, Andrea D’Ambrosia.

Hrvatsko-australsko-britanskoj koprodukciji “Tišina”, Riječanina Dejana Mrkića, uručeno je priznanje žirija za kratki film.

Dzana Mujadzic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *