“Quo vadis, Aida?” ušao u uži izbor za Oscara

Film Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?” ušao je u uži izbor filmova koji su još uvijek u utrci za Oscara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

Ovu informaciju zvanično je objavila Akademija na službenoj stranici, a film Jasmile Žbanić, koji govori o genocidu, nalazi se u suženom izboru od 15 država koje su prošle nakon liste na kojoj su bila 93 kandidata za ovogodišnjeg Oscara.

“Film iz Bosne, koja ne voli umjetnost, došao na korak do vrha. Pretpostavljam da se naša vlast nada i navija da film što prije ispadne iz konkurencije, a ne daj Bože da i osvoji taj kipić”, napisao je bh. glumac Izudin Bajrović uz objavu informacije uspjeha filma “Quo vadis, Aida?”

Sredinom marta će biti poznato koji filmovi su i zvanično nominirani za Oscara i to nakon što lista od 15 naslova bude svedena na samo pet država i filmova.

Film Jasmile Žbanić, koji govori o genocidu u BiH, i ranije je označen kao jedan od favorita za Oscara, a samo još nekoliko koraka ga dijeli od još jednog priznanja za bh. kinematografiju.

Zvanična dodjela Oscara bit će upriličena 25. aprila.

Ostavite komentar