Filmske vijestiVijesti

“Quo Vadis, Aida?” proglašen najboljim filmom u 2021. godini po izboru stranice Metacritic

Ugledna web stranica Metacritic proglasila je film “Quo Vadis, Aida?” najboljim filmom u 2021. godini.

Metacritic lista od 50 filmova sa najboljim recenzijama 2021. godini rangirana je od strane Metascore. Ova lista uključuje samo filmove koji su dobili najmanje sedam recenzija profesionalnih kritičara.

“Najbolji ovogodišnji film nije lahko gledati. Nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana, “Quo Vadis, Aida?” je bosanska ratna drama koja je prvi put počela dobijati pohvale kada je debitovala na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji”, naveli su.

Film je izmišljena priča smještena usred stvarnih događaja, a radnja se odvija u Srebrenici 1995. godine gdje prevoditeljica UN-a, koju igra Jasna Đuričić, pokušava da spasi svoju porodicu nakon preuzimanja grada od strane vojske bosanskih Srba.

Podsjećamo, krajem decembra 2021. godine u Berlinu održana je 34. dodjela Evropskih filmskih nagrada gdje je bh. režiserka Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?” osvojila tri nagrade.

Film “Quo Vadis, Aida?” proglašen je najboljim filmom na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada. Jasmila je dobitnica nagrade za najbolju režiserku, a Jasna Đuričić dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.

Ostavite komentar